En medeltida flygtur från Jerusalem

Här, mitt ute på den bördiga danska slätten, kan den uppmärksamme resenären möta den märkliga berättelsen om en annan, betydligt äldre resenär. Mannen var korstågsfararen, eller snarare pilgrimen, Anders. Legenden om honom förtäljer:

Anders levde i slutet av 1100-talet. Tillsammans med ett antal slagelsebor företog han en resa till Det heliga landet. När de uppehållit sig en längre tid i Jerusalem, beslöt sig sällskapet för att bryta upp och vandra ner mot kusten till väntande skepp. Då detta skedde på den heliga påskdagen, vägrade emellertid Anders att lämna Jerusalem innan han firat högtiden vid Jesu grav. Efter kyrkobesöket föll han ned för att bedja. Under bönen såg han en väldig häst med ryttare.

"Stig upp hos mig, så ska jag föra dig!" sade ryttaren. Sagt och gjort, färden gick snabbt. Nu kommer det underbara i berättelsen. När Anders i drömmen blivit avsatt från hästen, vaknade han förvirrad upp och kunde inte orientera sig. Borta var kyrkan, borta var Jerusalem. Bredvid sig hade han istället en stor gräsbevuxen hög. I närheten stod några herdar och språkade på danska. Dessa sprang fram till den hastigt, från intet uppdykande mannen. Förvånad upptäckte Anders att han hamnat strax utanför sin egen hemstad. Full av bävan skyndade han in till Slagelse kyrka och nådde fram i tid till aftonsången. Så hade alltså det inträffat, att Anders, på samma heliga dag, åhörde både mässan i Jerusalem och aftonsången i Slagelse.

Enligt legenden dog vår jerusalemfa-rare 1205. Flera andra under berättas från hans levnad och självklart blev Anders betraktad som ett helgon. I S:t Peders kyrka i Slagelse hölls mässor till hans ära. Långt fram i tiden förvarades i kyrkan både en träbild, föreställande honom själv, samt en tavla där hans bedrifter fanns nedtecknade.

På högen där han "landat" restes ett kors med den korsfäste Jesus. Visserligen har träkorset ständigt behövt förnyas men fortfarande hänger en väderbiten Kristusfigur på högen. En stor skylt invid den gamla landsvägen mellan Slagelse och Korsör visar nyfikna till platsen.

**Publicerad i Populär Historia 6/1993