Ordningsmaktens fordon fingranskas

År 1913 skaffade polisen i Stockholm sin första bil, en Scania Vabis piket med tio bänkplatser. Det tog ett tag innan den fick efterföljare. Men cyklar hade man, och om det brådskade ringde konstaplarna efter taxi. Att polisen blev bilburen var ett viktigt steg mot professionalisering. En lika stor omvälvning var när fordonen i mitten på 1930-talet utrustades med radio.

Opel Kapitän

Opel Kapitän är en av flera utländska bilmodeller som har tjänstgjort som polisbil i Sverige.

© Stig Herbsts arkiv/Tekniska museet

– Tidigare patrullerade poliserna till fots på linje mellan två punkter där det fanns telefon, säger journalisten Fredrik Nyblad som just har utkommit med boken Svenska polisbilar under 1900-talet (Trafik-Nostalgiska förlaget).

Hela bagageutrymmet på en Volvo PV 51 krävdes för den skrymmande utrustningen. På grund av sina långa fiskespölika antenner kallades fordonen för fiskbilar.

Plymouth Valiant och Opel Kapitän

I sin bok beskriver Fredrik Nyblad hur bilarna har varit målade och hur många utländska märken polisen har kört. De är fler än man kanske kan tro – Plymouth Valiant, Opel Kapitän, Volkswagen "bubbla" och Porsche är några av de bilar som har köpts in genom åren.

– Att bilarna var tekniskt nydanande var viktigt. Men eftersom det samtidigt kostar väldigt mycket att bygga om ett civilt fordon till en polisbil blev gamla modeller kvar väldigt länge. De sista Volvo Amazonerna av 1950-talskonstruktion användes till exempel så sent som 1970, säger Fredrik Nyblad.

Fredrik Nyblad

Fredrik Nyblad

De första svartvita polisbilarna kom 1959, efter amerikansk förebild. Det var just trotjänaren Amazon som lackerades och fick epitetet "fjällko". Sedan var 1980-talets "hockeyklubbsmålning", med påklistrade fartränder, ett lågvattenmärke för många. Den blev kortlivad.

– Mönstret var tänkt att förändra sättet som polisen uppfattades på, men resultatet blev inte vad man hade tänkt sig. Vanliga poliser kände sig som om de körde omkring i någonting från "Nisses rör", säger Fredrik Nyblad.

Publicerad i Populär Historia 11/2021