"För arbetarklassen fanns det inga utvägar"

Författaren Mian Lodalen har nyligen ut­kommit med boken Lesbiska ligan, som handlar om ett verkligt rättsfall i 1940-talets Stockholm.

Mian Lodalen är aktuell med Lesbiska ligan

Författaren Mian Lodalen är aktuell med sin andra bok i en planerad trilogi om samkönad kärlek i Stockholm under 1900-talet.

© Elisabeth Ohlsson

År 1943 rapporterade den svenska pressen i saftiga ordalag om ett svartsjukedrama i Stockholm som involverade fem kvinnor. Det rubricerades som "lesbiska härvan" och kvinnorna dömdes för att ha haft sex med varandra, eller som det hette i strafflagen, "otukt som mot naturen är".

Förhörsprotokollen som låg till grund för åtalet tillhör de märkligare i svensk historia. På ett häpnadsväckande närgånget sätt utfrågades de fem kvinnorna inte bara om med vem de hade haft sex utan också hur. De mycket detaljerade förhören utsträcktes till att även omfatta familjemedlemmar, exmän, arbetsgivare, läkare och grannar.

Kvinnorna var hårt pressade

– Kvinnornas liv dammsögs på ett sätt som inte ens misstänkta mördare skulle utsättas för. Det är tydligt att de var hårt pressade och att det fanns ett intresse hos polisen och rättsväsendet att inte bara utreda brottet, utan också att ta reda på hur det gick till att ha sex när det inte fanns en man med i bilden, säger författaren Mian Lodalen.

Hon har just utkommit med en historisk roman om händelserna, Lesbiska ligan, som är andra delen i en planerad trilogi om samkönad kärlek i Stockholm under 1900-talet. Böckerna bygger på verkliga händelser och har krävt omfattande research.

– Jag avskydde historia i skolan, det var det tråkigaste ämnet jag kunde tänka mig. Nu är jag historiegalen, kan sitta i dagar för att reda ut hur ett klädesplagg såg ut eller ett speciellt lås fungerade, berättar Mian Lodalen.

I en lägenhet två trappor upp på Grev Turegatan 75 i Stockholm utspelade sig ett svartsjukedrama 1943. När polisen inledde en förundersökning, kom det att leda till att fem kvinnor dömdes för att ha haft sex med varandra.

© Barbro Carlsson/Stockholms stadsmuseum

När vi talas vid på telefon promenerar hon med sin hund i Vitabergsparken – en plats som spelar en viktig roll i den första boken i trilogin. Lisa och Lilly – en sann kärlekshistoria skildrar kärleken mellan två unga arbetarklassflickor som i sin desperation över att inte kunna leva tillsammans dränker sig i Hammarbysjön 1911.

Kärleksskilding i gamla Stockholm

Boken blev en stor framgång och har rosats både för sin beskrivning av det dåtida Stockholm och för kärleksskildringen.

– Ibland får jag frågan om jag tror att historien hade kunnat sluta på ett annat sätt för Lisa och Lilly. Men jag tror inte det. Över- och medelklasskvinnor med ett visst mod kunde hitta vägar att leva tillsammans, men för arbetarklassen fanns inga utvägar. Dessa flickor hade inga möjligheter, allt var stängt.

Huvudpersonerna i Lesbiska ligan kommer också från arbetarklassen. De är inga hjältinnor, och när de grips synliggörs en komplicerad historia av svartsjuka och hämndlystnad. De lagförs för ett brott som mycket få kvinnor har åtalats för tidigare.

Bara några månader senare avkriminaliseras samkönat sex i Sverige. Istället klassas det som en sjukdom – en stämpel som kvinnorna i Lesbiska ligan får leva med resten av sina liv.

På 1940-talet förfasade man sig över och skrattade åt dessa kvinnor. Hur skildrar du dem?

– Jag försöker att lägga mig så nära verkligheten som möjligt, utifrån research och förhörsprotokoll. Försöker förstå vad som utspelade sig mellan kvinnorna, vad som hände i lägen­heten på Grev Turegatan där allt började, i polisbilarna och i förhörsrummen. De är inga offer, inte till en början, men snart blir de det. Sättet de behandlas på och hur de hängs ut är fruktansvärt – de får sina liv sönderslagna. Jag ryser fortfarande när jag tänker på det.

Historiska skildringar av samkönade relationer är fortfarande inte speciellt vanliga. Hur har intresset från förlagsvärlden varit?

– Det är egentligen först nu som de har fattat att det här inte är ett smalt ämne, att det finns en stor publik. För bara tio år sedan var situationen en helt annan. Mitt förlag köpte min idé om en trilogi direkt, och jag har fått så otroligt mycket respons.

Känner du att du vill ge de här människorna upprättelse?

– Att lyfta fram oberättade historier är helt klart en del av mitt driv, det känns nästan som en form av plikt. Kvinnor som Lisa och Lilly och de jag skriver om i Lesbiska ligan kan behöva lite mer vördnad. Fy fan vad de förtjänar det!

Vad handlar den tredje boken om?

– Det är en historia om män, och den utspelar sig på 1960-talet. Mer vill jag inte säga just nu.

Publicerad i Populär Historia 11/2021