Tre kronor reser sig ur askan
I källaren på Stockholms slott pågår just nu förberedelserna för fullt inför invigningen av nya Museum Tre Kronor. Den 29 december slås portarna upp. Flera arkeologiska undersökningar har gjorts och en del av fynden kommer att visas i utställningen.
Fredagen den 7 maj 1697 brann slottet Tre Kronor. Stora delar av byggnaden förstördes, inklusive interiörer, mängder av böcker och manuskript. Det var en katastrof, men genast påbörjades arbetet med att bygga ett nytt slott.
– Grunden av den första borgen från medeltiden finns kvar, berättar Anki Dahlin som är projektledare. De 5,5 meter tjocka murarna skulle skydda huvudstaden vid anfall. De murade tegelvalven från 1500- och 1600-talen finns också bevarade.
Borgen Tre Kronor började byggas under 1200-talet. Stockholm hade då ersatt Sigtuna som rikets viktigaste stad. På 1500-talet lät Gustav Vasa göra flera tillbyggnader. Nu började omvandlingen av Tre Kronor från försvarsanläggning till renässansslott. Bland annat byggdes en rikssal och en vallgrav anlades. Slottet blev ett kungligt residens och under Gustav II Adolfs styre flyttade även flera ämbetsverk in.
Några år före branden sattes stora ombyggnadsarbeten igång. Sverige var en stormakt och det skulle synas. Det gamla och nedslitna slottet skulle få en modernare utformning. I utställningen visas en detaljerad modell av slottet Tre Kronor. Här ser man tydligt spåren av olika byggnadsstilar.
– Visst ser slottet mycket romantiskt ut med sina tinnar och torn, men det var säkert opraktiskt med flera huskroppar och trappor, säger Anki Dahlin som tror att modellen kommer att förvåna en del.
– Det är nog inte många som vet att den nuvarande siluetten från Norrbro, den norra gaveln, redan stod färdig då slottet brann 1697.
En trappa upp sitter intendent Ulrica Thoresen och syr dräkter som ska ingå i museets visningar. Birger Jarls kjortel i blått ylle och drottning Blankas vackra sidenklänning med silverbrokad tar form. På väggarna kring arbetsbordet hänger mängder av upphäftade bilder ur böcker.
– Birger Jarls dräkt har jag rekonstruerat efter bilder från gravvården i Varnhems klosterkyrka. Samtidigt som jag syr forskar jag. Jag hämtar mycket information från arkeologiska fynd i Sverige och utomlands.
Ulrica Thoresen har valt dräkter som ska ha tillhört personer som levt på slottet. Tanken är att de ska visas för intresserade besökare och det är meningen att man ska få känna på tygerna! Varje dräkt kräver flera veckors heltidsarbete att färdigställa.
– Det är både tidskrävande och dyrt, men det går inte att jämföra med vad det måste ha kostat när dräkterna först skapades. Tänk på att sidentygerna transporterades till Europa kanske så långt bort ifrån som Indien, säger Ulrica Thoresen.
Invigningen av Museum Tre Kronor ingår i Kungliga hovstaternas millenniefirande. Anki Dahlin berättar att slottet återigen ska brinna och att det ska ske på nyårsnatten. I en storbildsprojektion på slottets fasad ska eldsflammorna slå upp mot natthimlen, i regi av författaren Herman Lindqvist.
Publicerad i Populär Historia 8/1999