Stor utveckling av kaffesorter och tillagningsmetoder

Kaffe sägs idag vara världens mest populära dryck, i synnerhet i norra delarna av Europa. Kaffebönor har tagits fram med olika rostningar och smaker, samt för olika tillagningsmetoder. I mångas hem ser man olika maskiner för att tillaga en lyxigare variant av kaffe.

Kvalitén hos kaffesorterna börjar redan under plockandet av kaffebär, vilka innehåller fruktkärnor som utgör den koffeinhaltiga bönan. Denna böna rostas sedan på ett specifikt sätt. Då det ska produceras en mer lyxig variant av kaffe får de enbart plocka röda kaffebär. Ju mer röda bären är, desto mer mogna.

Kaffesorter som enbart har producerats med bönor från röda bär har en mildare smak och dess högre pris beror bland annat på att de som enbart plockar röda bär får bättre betalt. Däremot är många kaffesorter en mix av bönor från både röda och gröna bär. Mixer av bönor används för att producera billigare kaffesorter och det avges en mer sträv och bitter smak.

Ett urval tillagningsmetoder att välja mellan

I Sverige är det idag väldigt populärt med någon form av kapselmaskin för att tillaga kaffe. Med dessa maskiner är möjligheten större för variation i smak och styrka, då sortimentet är stort. Vill du investera i en typ av kapselmaskin, så kan det vara bra att först kontrollera deras utbud och försäljningsställen av kapslarna.

Det finns flera sätt att tillaga kaffe, från enkel kokning till olika sorters bryggare och maskiner. Vad som passar dig som bäst beror på din smak, din passion för kaffe och i vissa fall även var du bor. Om sortimentet inte är så utbrett där man brukar handla, så kan man söka efter alternativ på nätet. För den stora kaffeälskaren finns olika klubbar att bli medlem i, för att få hemskickat mer lyxiga varianter.

Nedan listas äldre varianter på tillagningsmetoder, från enkla metoder utan någon form av maskin till olika sorters bryggare. Några metoder används än idag, men börjar allt mer avta i popularitet.

  • Man kan välja att koka upp vatten, som sedan hälls över malet kaffe. Det finmalda kaffet är ofta placerat i en sil som är framtagen för kaffe.
  • Hälla kokande vatten över kaffe i pulverform. Pulvret smälter samman med vattnet, men man bör röra om med sked för att få jämn utblandning.
  • En klassisk filterbryggare, som är vanlig i Sverige och finns i olika utföranden. Den gemensamma faktorn är att kaffet placeras i en form av sil ovanför en behållare där kaffet slutligen hamnar.
  • Perkulatorbryggning, som innebär att kaffevattnet flera gånger passerar genom kaffet. Kaffevattnet blir allt varmare och när det är kokhett, så slås perkulatorn automatiskt av.
  • Mockabryggare påminner om perkulatorbryggning. Den stora skillnaden är att bryggaren placeras direkt på kokplattan och finns i flera sorter. Den används mer flitigt i Sydeuropa och ofta för enstaka koppar åt gången.