Snabbguide för att börja med daytrading

Om du hör till dem som vill investera sina besparingar istället för att samla dem på hög på ett sparkonto som knappt ger någon ränta, eller om du rent av drömmer om att kunna försörja dig på dina investeringar och säkra din ekonomiska framtid - då kanske daytrading skulle vara något för dig. Men vad går den här trenden egentligen ut på?

© Pixabay

Vad är daytrading?

Att syssla med daytrading innebär att du handlar med aktier, andra typer av värdepapper eller valutor precis som vanligt, med skillnaden att du alltid köper och säljer under samma dag. Det handlar alltså om många, kortsiktiga affärer med målet att kunna tjäna pengar snabbt. Även kryptovalutor har blivit populära bland daytraders den senaste tiden.

Det största hindret för att tjäna pengar med daytrading är courtaget, dvs avgiften en nätmäklare tar ut för att genomföra en affär. Eftersom det handlar om många små affärer är det lätt att kostnaderna äter upp större delarna av din vinst, och därför är det extra viktigt att hitta en nätmäklare med så litet courtage som möjligt. Allt du behöver veta hittar du på daytrading.se.

Vem passar för daytrading?

Om du vill lyckas med daytrading är det din personlighet som kan vara din nyckel till framgång. Du bör kunna fatta snabba beslut, vara stresstålig, ha självdisciplin och en bra koncentrationsförmåga. En annan fördel är att kunna prestera maximalt under press. Du måste kunna ta motgångar och ändå hålla motivationen uppe, när man ägnar sig åt daytrading måste man acceptera att man ibland kommer att förlora.

Man skulle kunna säga att skillnaden mellan en amatör och ett proffs när det kommer till daytrading är förmågan att kunna hålla huvudet kallt och invänta exakt rätt läge för att kunna göra den största vinsten. Om rätt läge inte infinner sig blir det heller ingen affär.

Så här börjar du med daytrading

Skapa ett konto hos en handelsplattform eller nätmäklare, det tar normalt bara några minuter.
Välj om du vill börja med ett demokonto eller använda riktiga pengar. Du kan även välja att ha två parallella konton som du växlar emellan.
Om du vill trada med pengar med en gång bör du föra över pengar till ditt handelskonto med ditt bankkort.
Nu är du redo att köra igång med daytrading!
Sätt upp en klar och tydlig strategi för när du ska köpa och sälja, och håll dig till den. Daytrading ska man göra med logiska beslut som bas, du ska satsa på bästa möjliga odds. Glöm gissningar eller att gå på känsla.
Förbered även din riskhantering - i vilket läge ska du stänga dina positioner för att minimera förluster? Du kommer inte att vinna jämt, så den här biten är nödvändig för att förlusterna ska bli små och kontrollerade.