Resan började på Fogelstad

Nu kunde kvinnor vara med och bygga framtiden. Därför måste de också bli aktiva och kunniga på en mängd olika områden, menade de fem. Så föddes idén om en kvinnlig medborgarskola och en ny feministisk tidskrift: Tidevarvet.

Medborgarskolan startade regelbundna kurser på Elisabeth Tamms gods Fogelstad sommaren 1925. Skolan såg som en av sina uppgifter att sammanföra kvinnor ur olika samhällsklasser. Till Fogelstad kom textilarbeterskor, hemmafruar, journalister, kontorister och läkare. De som inte hade råd med kursavgiften fick hjälp med stipendier.

Tyngdpunkten låg på föredrag och diskussioner om historia, psykologi, etik och filosofi. Men man undervisade också i muntlig framställning, sång och gymnastik. Ett populärt inslag var låtsaskommunen Komtemåtta, där kursdeltagarna fick spela olika roller och träna mötesteknik i kommunfullmäktige och barnavårdsstyrelser. Tvåtusen kvinnor deltog i Kvinnliga medborgarskolans kurser under de tre decennier som skolan var öppen.

I utställningen på Arbetets museum i Norrköping visas fotografier från Fogelstad, minnesböcker, föremål och protokoll från skolan. En film med rektorn Honorine Hermelin från 1971 visas, tillsammans med en modern produktion där några av dagens kulturpersonligheter berättar om vad Fogelstadgruppen betytt för dem.

”Resan är inte slut – kvinnliga pionjärer kring Fogelstad” pågår till våren 2007.

– Vi ser utställningen som en fortsättning och en återkoppling till vår tidigare stora utställning, ”Kärlek, makt & systerskap – 30 år av kvinnokamp”. Fogelstadgruppen är förmödrar till den moderna kvinnokampen, säger Niclas Cserhalmi, utställningschef på Arbetets museum.

Att läsa: Kvinnor på gränsen till genombrott av Ulrika Knutson (2004).

**Publicerad i Populär Historia 12/2006