På spaning efter resterna av Folkhemssverige

Ruiner – då tänker man på rester av medeltidsborgar, förfallna slott eller härjade städer i krigets spår. Men det finns också en annan typ av ödelagda miljöer, kanske mindre spektakulära, men likväl fullsprängda av historia. Det handlar om 1900-talets industrisamhälle, vars rester går att hitta överallt i landskapet, för den som vet var man ska leta.

Det var slumpen som fick Jan Jörnmark, docent på Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg, att upptäcka sin första 1900-talsruin. I maj 2004 körde han bil genom Bergslagen och fick i ögonvrån syn på resterna av Lindsfors Folkets park, delvis överväxt av grönska. Ett stycke folkhemsnöje som glömts kvar när människor lämnade landsbygden för stan, där de kunde gå på dansrestaurang och dricka drinkar, och slapp besväras av myggen.

För Jan Jörnmark blev upptäckten inledningen på ett livsprojekt. Som ekonomhistoriker hade han gång på gång kommit tillbaka till begreppet omvandling – hur samhället förändras när ny teknik och nya idéer slår ut de gamla. Bilderna av den nedgångna folkparken låg kvar på näthinnan, och snart föddes idén att knyta samman dem med den större berättelsen om industri- och folkhemssveriges uppgång och fall.

– Jag hade undervisat och skrivit om detta i ett par decennier. Nu fick jag chansen att möta en annan och betydligt större publik, säger Jan Jörnmark.

De senaste åren har han rest Sverige runt för att med sin kamera dokumentera dessa övergivna platser. På hans hemsida finns fotogallerier över orter, byggnader och bostadsområden som en gång var hypermoderna, men som nästan över en natt förpassats till glömskans domäner. Ett öde sjukhus i Hagfors berättar om välfärdssamhällets nedmontering, om tron på stordrift inom vården, om avfolkning och minskat skatteunderlag. Ett gammalt pappersbruk i Hällefors skildrar hur en hel generations industri slogs ut av globaliseringens krafter. Tomma lägenhetskomplex berättar om ekonomiskt uppsving och medelklassens nyfödda villadrömmar.

I dagarna utkommer Jörnmarks bok Övergivna platser (Historiska Media), där han utreder tankarna om globaliseringens och modernitetens effekter vidare. Här finns insomnade hotell, bortglömda semesterparadis och fabrikshallar perforerade av rost. Själv hävdar Jörnmark att han är rätt ointresserad av nostalgi, men tror att ödsligheten och förfallet i bilderna framkallar en stämning av sorgsen romantik hos många betraktare.

– Jag har förmodligen gett en historia åt en massa människor som undrar vad det egentligen var som hände, säger han, och syftar på det snabba förändringsskede Sverige gått igenom de senaste decennierna.

Fakta Jan Jörnmark

Ålder: 48 år.

Yrke: Docent i ekonomisk historia.

Böcker: Bland annat Globala förkastningar och Skogen, staten och kapitalisterna – skapande förstörelse i svensk basindustri 1810–1950 (båda 2004).

Inspiratörer: Nationalekonomen Joseph Schumpeter, amerikanska webbsajten Fabulous Ruins of Detroit och belgiska Abandoned Places.

Publicerad i Populär Historia 5/2007