Litterär miljö väcks till liv

Det så kallade Buddenbrookhuset i Lübeck kommer att återuppstå nästa år i ny gestalt, eller rättare sagt gammal. Detta var det hus där familjen Mann bodde, och namnet har huset fått av författaren och nobelpristagaren Thomas Manns delvis självbiografiska tegelstensroman från 1901, Buddenbrooks (på svenska även Huset Buddenbrook).

Det är några av rummen i den förnäma köpmansfamiljens hus som ska rekonstrueras – ”landskapsrummet”, ”gudarummet”, en pelarsal med berömda tapeter och den typiskt lübeckska entrén. Interiören går att stifta bekantskap med i början av romanen, men ett bombangrepp våren 1942 förstörde originalmiljöerna. Sedermera byggdes en ny interiör upp, och från 1993 kom huset att tjäna som museum med en permanent utställning över författarbröderna Thomas och Heinrich Mann (den senare skrev bland annat I Schlaraffenland och Blå ängeln) samt löpande temautställningar.

Nu vill man ge besökaren konkreta upplevelser. Förutom kopiorna av de autentiska rummen kommer man att kunna betrakta några av Thomas Manns efterlämnade tillhörigheter, som ringar, käppar, en del lampor och möbler. Den 6 juni år 2000, lagom till Thomas Manns 125-årsdag, invigs den nygamla versionen av Buddenbrookhaus.

**Publicerad i Populär Historia 7/1999