Konstnärer tar nytt och lekfullt museigrepp
Hur kändes det för 1600-talets krigare när det kliade innanför rustningen? Eller vad hade hänt om Gustav II Adolfs oäkta son hade blivit regent, istället för Kristina? Och vad säger Karl X Gustavs ceriseröda strumpor oss idag? Utställningen ”En oskriven historia” på Livrustkammaren i Stockholm kanske kan ge svaren.
– Livrustkammaren är Europas äldsta museum, och det har alltid gjorts på ett visst sätt här. Vanligtvis sysslar vi med den skrivna historien, och det kan ta år av forskning inför en utställning. Det här är tvärtom, lekfullt och med humor, berättar Eva-Sofi Ernstell som är projektledare för ”En oskriven historia”.
Sju konstnärer som bjudits in i museets magasin har fritt fått välja de föremål som attraherat och fångat deras fantasi. Och det är inte de vanliga praktpjäserna som hämtats ur samlingarnas gömmor. Alla verkar snarare ha drabbats av lust att ställa ut saker som inte visats tidigare, säger Eva-Sofi Ernstell. Museet valde konstnärer som intresserar sig för prylar i sina verk. Listan var lång, men de första som tillfrågades svarade ja direkt.
Enno Hallek har associerat kring männi-skan och loppan. Kvalstret, som är bepansrat liksom krigaren, är avbildat bredvid rustningar och 1700-talets överdådiga klänningar, med sina korsetter och lager av underkläder. I en videoinstallation kanske vi får svaret på hur man kliar sig i en tjugo kilo tung rustning.
Ernst Billgren har sökt efter vilden i Livrustkammarens magasin och fann bland annat skräckinjagande monster som dansar fram på varglappar från 1800-talet. De användes för att fånga varg och just detta exemplar har tidigare tillhört Gripsholms slott.
Främlingen kan också ta sig kunglig gestalt: bland föremålen finns hertig Karls maskeraddräkt som föreställer en vilde. Ernst Billgren leker också med tanken kring en alternativ regentlängd och ställer sig frågan hur histo-rien hade blivit om Gustav II Adolfs oäkta son blivit kung.
– Det första som slog mig när jag kom hit var att det var så himla mörkt, säger konstnären Carin Ellberg, som målat sin monter knallgul. Jag vill göra något ljust som kontrast mot rustningarna och vapensamlingarna. Prakt-sakerna har jag sett, det är annat som intres-serar mig, som att kungar också har på sig strumpor.
Carin Ellberg tänker också visa prinsessan Margaretas färgglada klänningar från 1970-talet – hon kallar dem fjärilar i ett gult landskap.
– Vi vill ge de döda föremålen liv och vi hoppas att ”En oskriven historia” kan locka en ny publik som inte vanligtvis kommer hit, säger Eva-Sofi Ernstell.
Utställningen ”En oskriven historia” visas på Livrustkammaren till den 19 september.