Karl XII:s guldklocka återbördad

För trettio år sedan stals karolinerkungens vackra fickur av guld från Livrustkammaren. Nu är dyrgripen tillbaka – åtminstone tillfälligt. 1995 dök

25 maj 2001 av Jacob Wiberg

För trettio år sedan stals karolinerkungens vackra fickur av guld från Livrustkammaren. Nu är dyrgripen tillbaka – åtminstone tillfälligt.

1995 dök klockan upp i Schweiz och museet erbjöds återköp men avböjde av principskäl. Året därpå förekom den i en auktionskatalog till ett utropspris motsvarande 1,2–1,8 miljoner kronor, men drogs tillbaka från försäljning. Nu ägs uret av en brittisk antikvitetshandlare som är villig att sälja tillbaka det.

Klockan är av så kallad titthålstyp, där timmar och minuter anges i två ”fönster”. Urets stämplar upplyser om att det tillverkats av en J Belette i London 1701. Ytterboetten, också den av guld, är rikt dekorerad med emalj.

Här återfinns det stora svenska riksvapnet med lejonen, omgivet av stormakten Sveriges 49 landskapsvapen. Förutom Sverige med Finland ingick nuvarande Baltikum, Pommern och Bremen-Verden i Karl XII:s rike.

Att uret tillhört honom vittnar det krönta kungliga namnchiffret med de tre kronorna om, liksom en graverad dedikation: ”Karl XII må leva, frodas, triumfera”. Den senare tyder på att klockan förärats konungen för att fira segern vid Narva år 1700.

Ett anslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har möjliggjort att klockan nu visas i samband med utställningen ”Peter den store och Karl XII – i krig och fred”. Men om inte museet kan uppbringa ytterligare medel, går uret till försäljning i England.

Museet driver därför en insamling för att kunna behålla detta stycke svenskt kulturarv.

– Hjälp oss fylla sparbössan på utställningen, vädjar Barbro Bursell, överintendent på Livrustkammaren.

Publicerad i Populär Historia 6/1998

Kanske är du intresserad av...

Läs också