Ulf Lundells karriär började i Vita Bergen

Ulf Lundell bodde en tid i början av 1970-talet i en liten skev, faluröd stuga i Vitabergsparken, nedanför Sofia kyrka på Söder i Stockholm. Gode vännen Joakim Strömholm hade fixat så att han fick hyra den i andra hand av hans pappa, fotografen Christer Strömholm. Detta var flera år innan Lundell etablerade sig som författare och rockartist. Första LP-skivan, Vargmåne, kom 1975, och debutromanen Jack året därpå. Men redan nu var textproduktionen i full gång hemma hos Lundell.

12 maj 2008 av Jacob Wiberg

Texten publicerades tillsammans med ett fotografi i Populär Historia nummer 5/08

– Jag hade skrivit första delen av Jack när den här bilden togs, berättar han när jag mailar och frågar. Idén var ju att göra om Kerouacs trick, att skriva en roman på 14 dagar, som han gjorde när han skrev On the Road på en telegrafrulle. Men jag körde fast och höll sen på i fem år med Jack. Höll upp ibland, skrotade ibland, men tog fram och skrev vidare.

Joakim Strömholm knäppte bilden i stugan den 8 juni 1971. Ulf Lundell är 21 år gammal. I soffan sitter Joakims då­varande flickvän, Mona Ohlsson.

– Det var Mona som gav mej Kerouac först, troligen De under­jordiska, men kanske också On the road, minns Lundell.

Det finns mängder med bilder från de här åren på honom – en effekt av att ha en flitig fotograf i kompisgänget. Just detta foto är ett fint tidsdokument med ett antal kul detaljer.

Bellmantavlan till exempel. Jodå, det är Lundell som försett 1700-talsskalden med tjusigt svart skägg och hårburr. Han målade även apacheindianen (troligen en av Geronimos krigare vid namn Natches) på väggen efter ett foto. Taklampan är egenkonstruerad. Av tjärsnöre. Titta i nedre högra hörnet på fotot. Bland skivorna. Ett nothäfte med Bob Dylan-låtar!

Joakim Strömholm upplyser om att Lundell klappar katten ”Bessie” (döpt efter jazz- och bluessångerskan Bessie Smith). Och i Mona Ohlssons famn vilar ”Frank” (efter Sinatra). Lappen på väggen kommenterar Strömholm skämtsamt som ”Uffes att-göra-lista”. (Månne då med uppmaningen: ”Skriv!”?) Lundell tror att det kan vara något bra citat han snappat upp.

I maj 1008 utkommer den tolfte romanen, Vädermannen (Wahlström & Widstrand). Ulf Lundell har varit extremt produktiv genom åren. Han har släppt i snitt mer än en skiva om året sedan 1975, gett ut notböcker, poesi, målat och fotograferat. Och gjort oräkneliga turnéer. Vissa har ett extra stort uttrycksbehov. Kanske hjälper ett spartanskt boende till när en 21-åring ska fånga flödet.

– Fantastisk bild på sitt sätt. Ett containerhem i en stuga i Vita Bergen, 70 spänn i månaden, pump i gränden, utedass. Aldrig bott bättre.

FOTNOT Den amerikanske författaren Jack Kerouacs roman On the Road (1957) heter på svenska På drift. The Subterraneans (1958) är originaltiteln på De underjordiska.

ATT LÄSA Förra året kom samlingsverket Ulf Lundell – sånger 1975–2007 (Wahlström & Widstrand).

Publicerad i Populär Historia 5/2008

Kanske är du intresserad av...

Läs också