Ulf Lundells karriär började i Vita Bergen

Ulf Lundell i den stuga på Söder som han hyrde i början av 1970-talet. Till höger sitter vännen Mona Ohlsson.

© Joakim Strömholm

Ulf Lundell bodde en tid i början av 1970-talet i en liten skev, faluröd stuga i Vitabergsparken, nedanför Sofia kyrka på Söder i Stockholm. Gode vännen Joakim Strömholm hade fixat så att han fick hyra den i andra hand av hans pappa, fotografen Christer Strömholm.

Detta var flera år innan Lundell etablerade sig som författare och rockartist. Första LP-skivan, Vargmåne, kom 1975, och debutromanen Jack året därpå. Men redan nu var textproduktionen i full gång hemma hos Lundell.

Ville skriva roman på 14 dagar

– Jag hade skrivit första delen av Jack när den här bilden togs, berättar han när jag mailar och frågar. Idén var ju att göra om Kerouacs trick, att skriva en roman på 14 dagar, som han gjorde när han skrev On the Road på en telegrafrulle. Men jag körde fast och höll sen på i fem år med Jack. Höll upp ibland, skrotade ibland, men tog fram och skrev vidare.

Joakim Strömholm knäppte bilden i stugan den 8 juni 1971. Ulf Lundell är 21 år gammal. I soffan sitter Joakims då­varande flickvän, Mona Ohlsson.

– Det var Mona som gav mej Kerouac först, troligen De under­jordiska, men kanske också On the road, minns Lundell.

Det finns mängder med bilder från de här åren på honom – en effekt av att ha en flitig fotograf i kompisgänget. Just detta foto är ett fint tidsdokument med ett antal kul detaljer.

Bellmantavlan till exempel. Jodå, det är Lundell som har försett 1700-talsskalden med tjusigt svart skägg och hårburr. Han målade även apachen (troligen en av Geronimos krigare vid namn Natches) på väggen efter ett foto. Taklampan är egenkonstruerad. Av tjärsnöre.

Och titta i nedre högra hörnet på fotot! Bland skivorna. Ett nothäfte med Bob Dylan-låtar.

"Aldrig bott bättre"

Joakim Strömholm upplyser om att Lundell klappar katten ”Bessie” (döpt efter jazz- och bluessångerskan Bessie Smith). Och i Mona Ohlssons famn vilar ”Frank” (efter Sinatra). Lappen på väggen kommenterar Strömholm skämtsamt som ”Uffes att-göra-lista”. (Månne då med uppmaningen: ”Skriv!”?) Lundell själv tror att det kan vara något bra citat han snappat upp.

Ulf Lundell har varit extremt produktiv genom åren. Han har släppt i snitt mer än en skiva om året sedan 1975, gett ut notböcker, poesi, målat och fotograferat. Och gjort oräkneliga turnéer. Vissa människor har ett extra stort uttrycksbehov. Kanske hjälper ett spartanskt boende till när en 21-åring ska fånga flödet.

– Fantastisk bild på sitt sätt, säger Ulf Lundell. Ett containerhem i en stuga i Vita Bergen, 70 spänn i månaden, pump i gränden, utedass. Aldrig bott bättre.

Fotnot. Den amerikanske författaren Jack Kerouacs roman On the Road (1957) heter på svenska På drift. The Subterraneans (1958) är originaltiteln på De underjordiska.

Publicerad i Populär Historia 5/2008.

Artikelskribenten Jacob Wiberg är ansvarig redaktör för Populär Historia.

Att se. Vid årsskiftet sänds den nyproducerade SVT-dokumentären "Ulf Lundell – friheten och ensamheten", gjord av Marie Nyreröd. Del 1, "Från folkhemsbarn till nationalskald", sänds på SVT1 30/12 2020. Del 2, "Från kaos i stan till lugn vid havet", sänds på SVT1 5/1 2021.

Den tvådelade dokumentären "Ulf Lundell – friheten och ensamheten" sänds på SVT 30/12 2020 och 5/1 2021.

© Rikard Collsiöö/SVT