Sing-Sing, 1953
Bröderna Michael och Robert Rosenberg, tio och sex år gamla, lämnar fängelset Sing-Sing i Ossining, staten New York, efter att ha tagit farväl av sina föräldrar. För alltid. Det är den 16 juni 1953. Mamma Ethel och pappa Julius har tre dagar kvar att leva. De har dömts till döden för spioneri.
Fallet Rosenberg är ett av de mest omtalade i amerikansk rättshistoria. Det bottnar i kalla krigets kapprustning mellan USA och Sovjetunionen, och fick orimliga konsekvenser genom McCarthyismens hysteriska kommunistjakt.
I början av 1950 avslöjades den tysk-brittiske atomforskaren Klaus Fuchs som spion. Han hade försett en sovjetisk agent med information om Manhattanprojektet, arbetet med att utveckla atombomben, i Los Alamos, New Mexico. Fuchs arrestering blev starten på en omfattande FBI-utredning som snart ledde fram till en David Greenglass, även han stationerad vid Los Alamos-laboratoriet. Under förhör pekade Greenglass ut sin svåger, Julius Rosenberg, som viktig länk i ett sovjetiskt spionnätverk, och den som fått honom själv att lämna ut atomhemligheter.
Rosenberg förhörs i juni 1950. För FBI är han bara en i raden av fallande dominobrickor i ett agentspel. Men Julius vägrar att falla. Han tillbakavisar svågerns anklagelser och anlitar advokaten Emanuel Bloch, som ska leda paret Rosenbergs försvar in i det sista (på fotot ses Bloch ropa något till några reportrar). Julius grips, liksom Ethel, som också anklagas för spioneri.
Vid rättegången mot paret Rosenberg hävdar åklagaren att de anklagade ”begått allvarligaste tänkbara brott gentemot det amerikanska folket” genom att förse Sovjetunionen med atomvapen. Juryns utslag blir föga förvånande ”skyldiga”.
Domaren kallar brottet ”värre än mord” och ger Rosenbergs skulden för 50 000 amerikaners död i Koreakriget. Han dömer dem att dö i elektriska stolen. Greenglass å sin sida klarar sig undan med 15 års fängelse – för sin samarbetsvilja.
Att Julius Rosenberg verkligen förrådde försvarshemligheter är klarlagt, men det lär inte ha handlat om atomvapen. Och Ethels enda skuld bestod i att hon vägrade vittna mot sin make. Greenglass erkände nyligen att han pressats till att ljuga om sin syster för att rädda sitt eget skinn. Fallet är det enda exemplet i USA på att någon avrättats för spioneri i fredstid.
Inga släktingar ville ta sig an pojkarna, de adopterades av ett främmande par i New York, Ann och Abel Meeropol. Ett halvt sekel senare minns Michael hur han och lillebrodern satt uppe kvällen den 19 juni 1953 och följde nyhetssändningarna. När beskedet kom, att ”Old Sparky”, Sing-Sings fruktade avrättningsmöbel, gjort sitt hade Robert somnat. ”Hej då mamma, hej då pappa”, grät Michael mot den sprakande radion innan han la sig intill sin bror och höll om honom till gryningen.
Publicerad i Populär Historia 4/2005