Ryssland i färg

Sergej Michajlovitj Prokudin-Gorskij föddes i staden Murom i nordvästra Ryssland år 1863. Han utbildade sig i kemiteknik och forskade redan på 1880-talet i Tyskland kring färgreproduktioner. 1902 hade han utvecklat metoden trefärgsfotografering och 1905 presenterade han ett nytt färgämne och en silverbromidplatta som är lika känslig för alla delar av färgspektrat.

Barn vid en kyrka i närheten av Vita havet i norra Ryssland, 1909.

© Library of Congress

Följande artikel publicerades i Populär Historia tillsammans med ett urval av Sergej Prokudin-Gorskijs färgfoton:

Hans teknik innebar att en bild i rött, en i grönt och en i blått kombinerades och skapade en trovärdig färgbild. En kamera för trefärgsfotografering hade utvecklats av James Clark Maxwell och förbättrats i Frankrike och Tyskland. Den tyske professorn Adolf Miethe designade en kamera som kunde använda ett glasnegativ för alla tre färgerna. Prokudin-Gorskij, som forskade hos Miethe, vidareutvecklade tekniken och började använda den.

För att man skulle kunna visa ett trippelnegativ trycktes det först som ett svartvitt trippelpositiv på en glasplatta. Sedan projicerades de tre bilderna genom var sin lins med olika färgfilter. Prokudin-Gorskij fick ofta föreläsa om sin teknik, också för tsaren, som fattade intresse för den progressive fotografen.

Mellan 1904 och 1916 reste Prokudin-Gorskij, med stöd av Nikolaj II, runt i Ryssland i en specialutrustad järnvägsvagn och fotograferade människor, byggnader och landskap i elva olika ryska regioner. Tanken var bland annat att visa bilderna för skolbarn och på så sätt sprida kunskap om liv, arbete och traditioner i det vidsträckta ryska riket. Alla bilder katalogiserades i ett album, vilket legat till grund för sentida forskning.

Bilderna gjorde succé när de visades för publik, och själv fick Prokudin-Gorskij flera medaljer vid internationella fototävlingar. Han hade öga för vackra vyer och bildkomposition, och det sägs att publiken jublade och applåderade under visningarna. Särskilt var det naturbilderna från den ryska landsbygden som väckte beundran.

Efter oktoberrevolutionen 1917 utsågs Prokudin-Gorskij till professor i bild men redan året därpå tvingades han lämna Ryssland. Många av hans bilder konfiskerades.

Via Norge och Storbritannien kom Prokudin-Gorskij 1922 till Paris tillsammans med sin familj. Där satte han upp en fotostudio tillsammans med sina barn, varav två söner själva var fotografer. När han dog 1944 var det ryska imperiet han dokumenterat sedan länge ett minne blott.

1948 köpte amerikanska Library of Congress in alla kvarvarande glasplåtar från Prokudin-Gorskijs familj. Kongressbiblioteket har sedan låtit restaurera trefärgsbilderna med digital teknik.

Fotnot: En del av Prokudin-Gorskijs bilder finns reproducerade i boken Tsarens fotograf av Håkan Holmberg (Crimson, 2009).

Hela Prokudin-Gorskijarkivet finns påLibrary of Congress hemsida:

www.loc.gov/pictures/collection/prok

Vill du ha mer läsning om Sveriges spännande historia direkt hem i brevlådan?

Varje nytt nummer av Populär Historia är fyllt med intressanta, roliga och fördjupande artiklar om livet i Sverige – från vikingatiden till folkhemmet.

Använd ditt specialerbjudande nu!

[](https://popularhistoria.se/tidningen/popular-historia-nr-10-2010/)**Publicerad i Populär Historia 10/2010