Fotografiet: Stockholm, 1907

Fotot visar den avlidne kungen i en säng på slottet. Klädd i vad som skulle kunna vara en nattskjorta ligger han fridfullt med händerna knäppta över bröstet, omgiven av blommor – rosor och krysantemum, ser det ut som (några ganska vissna). Senare skulle han kläs i högtidsdräkt och läggas på lit de parade för allmän beskådan. Oscar II före­visades då i en öppen kista draperad med hermelin­brämad kunga­mantel. 1907 års nobelpristagare i litteratur, Rudyard Kipling, besökte slottet och det nya kungaparet Gustaf V och Victoria. Han beskrev en hovsorg och tystnad ”så djup att man hörde klirret av deras ordnar på uniformerna”.

Fotografiet är intressant eftersom det exemplifierar en bild­­tradition som sedan länge ebbat ut i Sverige. I förlängningen illustrerar det en syn på döden som skiljer sig väsentligen från dagens. I det moderna samhället är vardagsbilder av döda människor mycket ovanliga i pressen. Visas bilder på lik handlar det om offer för krig eller katastrofer i – för det mesta – avlägsna hörn av världen. Och när kända personer gått bort publiceras extremt sällan bilder på den döda för allmänheten. För hundra år sedan var likskådning en utbredd sedvänja och det var inte märkvärdigare att fotografera någon som hade dött än att ta bilder vid ett dop eller bröllop.

Fotot på den döde Osacar II kommer ur Dagens Nyheters arkiv men det finns ingen säker uppgift om upphovsman. Det är dock inte omöjligt att det var en kvinna vid namn Alma Haag (1882–1979) som knäppte bilden av den insomnade regenten. Hon var en av DN:s – och landets –- första pressfotografer. Haag hade anställts tidigare samma år för ateljéarbete i tidningens klichéanstalt i Klara, men närhelst hennes chef, Gustaf Wickman (1879–1949), inte själv hade tid, sändes hon ut med stativkameran på allehanda fotouppdrag. Det skulle för övrigt ta över åttio år innan nästa kvinnliga fotograf fick jobb på DN. ph

Jacob Wiberg

Att läsa: Döden, kroppen och moderniteten (2002) av Eva Åhrén Snickare. Plåtat (1999) av Anna Maria Hagerfors och Gustaf Johansson (om DN:s bildjournalistik genom åren, med många fina fotoexempel).

**Publicerad i Populär Historia 4/2007