Fotografiet: Stockholm, 1866
Fotografiet här intill – mer om dess speciella historia strax – domineras av gipsförlagan till ett av Molins allra mest kända verk, Näcken spelande för Ägir och dennes döttrar, mer bekant som Molins fontän. Motivet hämtar, liksom många av konstnärens övriga alster, bränsle från den nordiska mytologin, och visar hur näcken med sin harpa lockar fram havsgudarna Ägir och Rans nio döttrar (Hrönn, Kolga, Häfring, Bylgja, Blodunghadda, Båra, Duva, Unn och Himingläva).
Fontänen utgjorde den ståtliga mittpunkten i Skandinaviska konst- och industriutställningen i Stockholm 1866. Den tvåhundra meter långa industrihallen kröntes av en trettio meter vid glaskupol genom vilken solljus kunde flöda ned över tättpackade och med visningsobjekt överlastade montrar. Besökare fick knappast plats, och dessa blev måhända just därför få till antalet. En stor besvikelse för arrangörerna.
Utställningen öppnades i alla fall högtidligen den 15 juni. Drottning Lovisa fick hoppa in som invigningsförrättare istället för kungen, Karl XV, som var sjuk och låg till sängs på Ulriksdals slott. Det kungliga följet, med drottningen längst fram, tronar under invigningstalet till höger i bild, i en monter tillhörande tapetseraren Wilhelm Langemeier. Kring fontänen flockas även anrika firmor som Gustavsberg, Rörstrand, Den Kongelige Porcelainsfabrik, samt Bing & Grøndahls dito. Hovfolket höll annars till på hedersläktaren uppe till vänster.
Rent fotohistoriskt är bilden intressant. Redan samma dag kunde den förevisas kungen, och fanns även till allmän försäljning på utställningsområdet. Därför brukar detta räknas som det första svenska reportagefotografiet. Upphovsmannen kom från Tyskland och hette Johannes Jaeger (1832–1908). Han fick en framgångsrik karriär som porträtt- och kändisfotograf. I mitten av 1860-talet var hans studio i Stockholm väletablerad (ateljénamnet levde kvar i ett sekel), där reproduktion av konstverk var en annan specialitet.
Den pampiga utställningshallen i Kungsträdgården finns inte längre kvar. Det gör däremot Molins fontän. På den plats där gipsvarianten tillfälligt placerats står sedan 1873 en bronsfontän. Inte många meter därifrån kan man beskåda en staty över Karl XII, också det ett verk av Johan Peter Molin. Och den konstnärlige bagarens Bältesspännare pryder såväl Stockholm och Vänersborg som hemstaden Göteborg.
Publicerad i Populär Historia 9/2005