Fotografiet: Levanto, 1949

Nu ska ingen tro att det är något unikt med att kyrkans män lirar fotboll. Redan under medeltiden roade sig franska munkar med en föregångare till dagens spel, soule. Detta visar ett bevarat regelverk daterat 1396 från klostret i Auxerre.

Spelet var för övrigt ett allmänt folknöje i Frankrike, som gick ut på att – mestadels – sparka på en boll vilken kunde tillverkas av en urinblåsa (från ett djur) fylld med hö eller mossa. Lagen bestod vanligtvis av invånare från olika byar, det vill säga flera hundra spelare kunde delta i en match. Man kan tänka sig att det kunde bli rätt röriga tillställningar...

Annars brukar kineserna anses vara först med att ha ägnat sig åt ett fotbollsliknande spel, tsu chu, redan ett par århundraden före vår tideräkning. Det gällde att sparka, eller med knuten hand slå, en hårfylld läder­kula i mål, ett par fem meter höga bambustolpar. Varianter av spelet uppstod – och föll i glömska – oberoende av varandra på många olika håll i världen för att slutligen få sin moderna form i England vid mitten av 1800-talet. Men det är en annan historia.

Karl Werner Gullers (1916–98) var en av Sveriges ledande reportagefotografer med uppdrag för tidskrifterna Se, Vi och Folket i Bild. Han producerade även många böcker. 1949 var han på rundresa i Italien med vännen och författaren Stieg Trenter. Till Levanto kom de för koppla av med lite sol och bad.

Trenter fick nys om att det ibland spelades fotboll vid klostret en bit upp i bergen. Efter förfrågan om man fick göra en visit välkomnades de på lunch hos cistercienserbröderna. Efter rundvisning väntade risotto och rödvin.

Efter kaffet ställde munkarna villigt upp för spel medan Gullers fotograferade det något udda skådespelet. Barfota på den steniga planen var det full satsning. De svenska gästerna fick sedan hoppa in i matchen de med. Trenter fick vara Gren och Gullers Nordahl. (Vid denna tid spelade Gunnar Nordahl och Gunnar Gren för AC Milan, liksom Nils Ledholm – ”Gre-No-Li”.)

Hur matchen slutade? Gullers lag knep segern med 5–2 efter en svettig drabbning.

**Publicerad i Populär Historia 5/2006