Fotbollstragedin i München 1958

En tyst minut för de förolyckade fotbollsspelarna. Amsterdam den 9 februari 1958

© National Archive NL

Efter två misslyckade försök på grund av krånglande motorer gör sig andrepilot Kenneth Rayment, 38, redo för en tredje start. Vid sidan om honom, i cockpiten på det specialchartrade två­motoriga British European Airways-planet, sitter kapten James Thain, 36.

I kabinen bakom dem befinner sig ett av världens bästa fotbollslag; Manchester United, och en drös sportjournalister. Stämningen är dämpad, passagerarna befinner sig någonstans på skalan nervös oro till isande skräck. Det är snöstorm i München. Klockan är 15.03 den 6 februari 1958 när Rayment drar på full gas.

Europacupen i fotboll för mästarlag (som sedan 1991/92 heter Champions League) genomfördes första gången säsongen 1955/56 på initiativ av den franska sporttidningen l’Équipe. I England, den moderna fotbollens hemland, var man inledningsvis skeptisk till det nya påfundet; fokus låg på de inhemska ligorna och den traditionstyngda FA-cupen, världens äldsta fotbollsturnering.

The Busby Babes

Men redan i den andra Europacupen blev det engelskt deltagande genom ligasegraren Manchester United. Detta sedan klubbens tränare, Matt Busby, övertygat både sin egen styrelse och det engelska fotbollsförbundet (FA) om att fotbollens framtid låg i Europa.

Det blev en lyckad premiär. De belgiska mästarna Anderlecht besegrades med sammanlagt 12-0, därefter slog man ut Borussia Dortmund och Atletico Bilbao. I semifinalen väntade de regerande cupmästarna: Real Madrid.

Busby hade till stora delar byggt sitt lag med unga lokala spelare. Medelåldern på ”The Busby Babes” var endast 21 år, att jämföras med spanjorernas 28. Erfarenhet vann över ungdom och Real segrade med 3-1 hemma på Bernabeustadion. United lyckades få 2-2 hemma på Old Trafford, men var utslaget. (Real Madrid tog faktiskt hem alla de fem första Europacuperna!)

På väg hem från Belgrad

Manchester United lät sig inte nedslås, utan kvalificerade sig omedelbart för Europacupen igen. Irländska mästarna, Shamrock Rovers, avverkades nu, liksom Dukla Prag. I kvartsfinalen lottades United mot Röda stjärnan Belgrad som besegrades hemma med 2-1, efter mål av Bobby Charlton och Eddie Colman.

Bortamötet, den 5 februari, blev fruktansvärt tufft med mängder av frisparkar. Matchen slutade 3-3 och ”The Babes” var vidare till semifinal – igen. Nu väntade segerbankett och flyg hem dagen därpå, med stopp på Reim-flygplatsen i München för bränslepåfyllning.

Snöslasket sprutar kring hjulen när planet påbörjar sitt tredje startförsök. Det accelerer i en evighet, men vägrar att lyfta. Denna gång avbryter piloterna inte i tid. Katastrofen är ett faktum. Flygplanet far av startbanan och kraschar in i några hus och bryts sönder. Olyckan kräver 23 människoliv, varav åtta Manchesterspelare, bland dem Eddie Colman.

Publicerad i Populär Historia 2/2008