Fotografiet: Grenada, 1983

I gryningen den 25 oktober 1983 invaderades den karibiska ön Grenada av amerikanska elitförband. Operationen gick under kodnamnet ”Urgent Fury” i militära kretsar. ”A lovely little war” kallades minikriget på sina håll i pressen. Trots att marin­kårssoldaterna mötte oväntat hårt motstånd var det hela över på bara två dagar. Striderna krävde 123 liv, av dem 19 ameri­kanska (flera föll offer för egen eldgivning).

Reaganadministrationens offi­ciella förklaring till den snabba och överraskande aktionen var att man ville evakuera ett tusen­tal amerikanska medborgare – främst medicinstuderande. Deras säkerhet ansågs hotad i det kaos som rådde i landet efter en nyligen genomförd militärkupp.

Många menar dock att presidenten och hans rådgivare utnyttjade det insta­bila läget på Grenada för att ta kontrollen över det sovjetvänliga, kommunistiskt styrda landet. Inte minst oroades Washington av att kubansk militär och byggarbetskraft fanns på plats för att anlägga ett flygfält, vilket man befarade skulle användas för militärtransporter mellan Kuba och Centralamerika.

En del av Ronald Reagans politiska motståndare tyckte sig rentav kunna ana hur presidenten startade ett lättvunnet krig av valtaktiska orsaker – inte minst för att flytta fokus från det kritiska läget i Mellanöstern, där 241 amerikanska soldater dött vid en självmords­attack i Beirut så sent som den 23 oktober.

Grenadainvasionen genomfördes utan närvarande press, inga bilder från själva striderna nådde därför omvärlden. En av de förs­ta journalisterna som fanns på plats när förbudet väl hävts var walesaren Philip Jones Griffiths (född 1936). Han hör till tidernas bästa krigsfotografer och är främst känd för sina bilder från Vietnam. Nu fick han 24 timmar på sig att för tidskriften Lifes räkning skildra vad som skett på den karibiska ön. 42 filmrullar blev resultatet, inklusive fotot härintill.

Jones Griffiths bilder visar den säregna kontrast som uppstår när en till tänderna beväpnad invasionsstyrka agerar mitt bland en förvånad och misstänksam lokalbefolkning.

I generationer hade utländska turister välkomnats till det paradisiska Grenada; vad var nu detta? Men Lifes läsare fick inte ta del av Jones Griffiths foto­reportage. Tyvärr. Redaktörerna ville inte gå på tvären mot den gängse bilden av amerikansk hjälte­triumf. Bara ett av fotona släpptes fram: en tråkig avståndsbild på ett landstigningsfordon som lämnar en strand...

I december 1983 hade en tillfällig proamerikansk regering tagit makten på Grenada och USA-styrkan kunde lämna ön. 8 700 tapperhetsmedaljer delades ut bland de cirka 6 000 soldaterna som landsattes. Hur det gick i presidentvalet 1984? Reagan vann en jordskredsseger.

Publicerad i Populär Historia 11/2005