Fotografiet: Borgholm, 1973

De första bilderna av paret togs faktiskt redan under OS, på diskoteket ”Kinki”. Dock var det ingen som då tog notis om just dessa nattklubbsgäster – en klar miss sett ur kvälls- och veckopressens perspektiv!

Vid denna tid fanns det annars ett massivt intresse för den svenske kronprinsens, tillika ungkarlens, amorösa förehavanden. Ryktet att han träffat någon var i svang men det kom att ta nästan ett år, till juni 1973, innan det blev känt vem hon var.

”Avslöjandet” skedde genom bilden här intill. Kronprinsen har just svängt in sin (av vägdamm rätt smutsiga!) blå Porsche 911 Targa på bröderna Lundmarks Shell-mack i Borgholm. Den mörka skönheten på passagerarplatsen, som med en blick i sidobackspegeln rättar till sitt hår, är Sveriges blivande drottning.

Det genom åren väldigt ofta publicerade fotot togs av bildreportern Bertil Jigert, som befann sig på Öland för att på tidningen Husmoderns uppdrag fotografera kronprinsen i samband med en avtalad intervju.

– Jag satt och åt frukost på Strand hotell när jag såg en sportbil jag kände igen, berättar Bertil Jigert när jag ringer upp och frågar om det berömda scoopet.

– Snabbt följde jag efter och när bilen stannade vid macken tog jag en serie bilder genom mitt 400-millimeters teleobjektiv. De upptäckte aldrig att de blev fotograferade.

Det skulle dröja nästan tre år innan den kungliga romansen fick officiell status genom förlovning den 12 mars 1976 och därpå följande bröllop den 19 juni. Under tiden lekte paret katt och råtta med pressen för att kunna träffas i smyg.

I efterhand verkar inte kungaparet hysa någon större agg mot Bertil Jigerts ”paparazzi-kupp”; han berättar att hovet för en del år sedan köpte mack-fotografiet till en utställning som kungen anordnade i Borgholm.

Och bilen då, vad hände med den? När kungen fyllde 50 år fick han en blå Porsche i present av några av sina närmaste vänner. Bertil Jigert menar dock att det inte var original­bilen.

– Den såldes och exporterades senare till Japan, där den totaldemolerades i en krasch...

Publicerad i Populär Historia nr 6/2006