Flower power – Arlington 1967
Artikeln publicerades tillsammans med ett fotografi i Populär Historia nr 7 2007.
Begreppet ”Flower Power” får en mycket direkt innebörd när man ser fotot av den 17-åriga studenten Jan Rose Kasmir som med en krysantemum i händerna konfronterar bistra soldater ur National Guard. Scenen utspelar sig på eftermiddagen den 21 oktober 1967 i Arlington, Virginia. Med fällda bajonettförsedda gevär stoppar gardisterna ett demonstrationståg som försöker ta sig fram till försvarshögkvarteret Pentagon. Demonstranterna vill uttrycka sitt missnöje med det pågående Vietnamkriget i allmänhet och USA:s medverkan i synnerhet. Det inhemska motståndet mot kriget, inte minst bland ungdomar och studenter, hade ökat i takt med att fler och fler inkallades och förlustsiffrorna sköt i höjden.
Kasmir hade hört talas om att det var en stor protestmarsch – deltagarantalet lär ha varit omkring 100 000 – på gång och tagit en buss från närbelägna Maryland till Washington, där krigsmotståndarna samlades för avmarsch. Plötsligt bröt hon sig ur ledet och gick fram till några av soldaterna för att prata.
Var du inte rädd?, frågar jag när jag får tag på Jan Rose Kasmir på telefon.
– Nej, inte särskilt. Vid denna tidpunkt hade inga allvarligare incidenter mellan demonstranter och militären inträffat. Faktiskt verkade soldaterna, som var ganska unga, vara räddare än jag, några av dom skakade. Och jag la märke till att skydden för bajonetterna satt på, du ser det på bilden.
Vad pratade ni om?
– Jag kommer inte ihåg vad jag sa, det var ju ett tag sedan! Men jag försökte få ögonkontakt med dom, och få dom att inse det vansinniga med vapen och krig. Men dom svarade inte.
Märkte du att du blev fotograferad?
– Nej, men jag tror att bilden togs precis i det ögonblick när jag insåg att soldaterna framför mig var helt vanliga killar i min egen ålder. Dom kunde lika gärna varit kompisar, eller grabbar jag kunnat dejta. På fotot ser det ut som om jag håller händerna som i bön. Jag minns att situationen gjorde mig väldigt sorgsen.
Fotografiet togs av den franske Magnum-fotografen Marc Riboud (född 1923). Bilden blev snabbt en antikrigssymbol och fick närmast ikonstatus inom fredsrörelsen. Den publicerades världen över, men märkligt nog tog det 30 år innan Riboud fick veta vem flickan på bilden var. Jan Kasmirs pappa såg bilden av sin dotter i ett magasin, varpå hon skrev ett brev till bildbyrån Magnum och frågade om det fanns intresse av att veta vem ”flickan med blomman” var. Det fanns det.
Jan Rose Kasmir bor i dag i South Carolina där hon jobbar som massageterapeut. Hon är fortfarande aktiv i antikrigsorganisationer, och så sent som vårvintern 2003 fotograferades hon under en fredsmarsch i London (inför det stundande Irakkriget). Återigen var det Riboud som höll i kameran, men denna gång hade Kasmir inte en blomma i sina händer utan ett stort plakat med ett visst foto av sig själv från 1967.
Publicerad i Populär Historia 7/2007