Bokmärken i hemmiljö

Bokmärkesmuseet i Horred utanför Borås får i sommar ett »systermuseum» i Gränna. De två museernas utställningar blir likvärdiga, såväl vad gäller motiv som antal märken. Det kommer att finnas en permanent och en temporär utställning på vardera museet.

– Man ska kunna komma tillbaka och se någonting nytt, förklarar Therese Björkman, som driver det nya museet i en liten röd stuga på sin privata tomt.

En del av bokmärkena visas inramade i gamla fönster. De temporära utställningarna ska visa märken på olika teman – som blommor, sagor eller vilda djur – medan de permanenta består av omkring tusen märken vardera ur den björkmanska samlingen med märken från 1865 fram till i dag, de flesta tryckta i Tyskland, England och Sverige. Klassiska motiv som barn, blommor och änglar finns representerade och även mer ovanliga som jakt, skepp och brandbilar. Före 1865 fanns ett slags bokmärkets föregångare – platta, fyrkantiga, fernissade bilder, alltså inte de utstansade och präglade märken med glansiga färger som vi är vana vid.

Therese Björk-man tror att bilder är bra för fantasin. Hon minns hur hon själv samlade på bokmärken som barn och bytte med kompisar.

– Man lärde sig att förhandla – att göra en bra affär – och att hantera besvikelse, om man blev av med något man egentligen inte ville förlora, säger hon.

Det är Therese Björkmans mammas intresse som ligger bakom museiverksamheten. Ulla Björkman tyckte mycket om bokmärken som barn och fick som vuxen tillbaka intresset efter att av en slump ha hittat två album med märken i en antikaffär.

Bokmärkesmuseet i Horred sköts av Ekelunds linneväveri och har öppet från 16 juni till 9 augusti.

**Publicerad i Populär Historia 4/2003