Från kontanter till betalning via BankID

Människan har betalat i tusentals år. Från början, innan det fanns varken mynt eller sedlar, med föremål av olika värde. Idag betalar vi elektroniskt via BankID.

Innan det första myntet introducerades hade vi byteshandel med exempelvis snäckskal, pärlor, salt och djur. Myntet infördes runt år 1 000 f.Kr när länder runt Medelhavet började betala med vissa metaller. I Sverige skulle det dock dröja till slutet av 900-talet innan vi började stämpla våra egna mynt, något som infördes av Olof Skötkonung. Vi hade använt mynt som betalningsmedel i Sverige långt innan vi själva började stämpla dem, fast då handlade vi bara med andra länders mynt.

Då fick myntet fäste i Sverige

Sedan Sverige började stämpla mynt var det de första århundradena ingen självklarhet att just mynt skulle få fäste. Under den här perioden gjordes mynt och räknesystem om åtskilliga gånger och försvann en tid helt och hållet. Det var först under Gustav Vasas tid som mynten skulle slå rot ordentligt som betalsätt i Sverige. Efter konungens död började mynten massproduceras och likna de mynt vi använt i modern tid.

Misslyckade sedlar banade väg för Riksbanken

Först under senare halvan av 1660-talet infördes sedlar i det svenska penningsystemet. Till en början som kreditivsedlar som man kunde växla till sig på banken i utbyte mot en insättning som motsvarade sedelns värde. På den här tiden var mynten tillverkade i koppar och kunde väga upp till 19 kilogram styck. Det här gjorde att kreditivsedlarna snabbt blev mycket populära och folk bytte till sig sedlar mot insättningar till överpris. Följden av detta blev att sedlarna minskade i värde och allt slutade i fiasko när banken som utfärdat sedlarna gick omkull efter bara några år, vilket la grunden för Riksbanken som öppnade strax därpå.

Ta lån med Bank ID och få pengar på kontot

Kontanter har länge haft en självklar plats i vårt samhälle och ända fram tills idag. Nu är vi emellertid på väg mot att bli ett kontantlöst samhälle, utan mynt och sedlar, där man kan ta lån utan UC direkt över nätet och få in pengarna på bankkontot. Det har gått snabbt att avveckla något som tagit många tidsåldrar att bygga upp och det här är både på gott och ont.