Historiska resmål: Hemliga Bologna
Hemligheten består i att det är relativt få utlänningar som hittar till Bologna. Låt gå för att det inte finns lika storslagna sevärdheter här som i närbelägna turistmagneter som Florens och Venedig. Men i Bologna finns ändå en hel del att se och uppleva, inte minst genuint italienskt stadsliv.
De första som bodde här var de gåtfulla etruskerna. Sedan tog romarna över, och gjorde orten känd som Bononia. På 1500-talet hamnade staden under Vatikanens kontroll, och 1860 inlemmades Bologna i det nybildade kungariket Italien.
Storhetstiden inföll dock under den tidiga medeltiden, då Bologna var en självständig stadsrepublik. Det var också under den perioden som universitetet grundades, närmare bestämt år 1088, vilket gör det till Europas äldsta. Sedan dess är staden känd som La Dotta – ”den lärda”.
Drygt hundra år senare började de berömda arkaderna att byggas, och i dag kan Bologna ståta med sammanlagt fyra mil trottoarer med tak, mysiga att promenera genom med någon man tycker om.
Som i de flesta italienska städer är Stora torget, eller Piazza Maggiore, det nav kring vilket allting snurrar. Torget domineras av den jättelika San Petronio-domen, en av kristenhetens största gotiska kyrkor. Tanken var att den skulle bli allra störst, större än Peterskyrkan i Rom, men det satte påven p för.
Därför är katedralen fortfarande ofullbordad, något som framgår av den främ-re fasaden. Den nedre delen är täckt av vitglänsande marmor, medan överdelen lyser varmt tegelröd. En färg som San Petronio delar med många andra av stadens byggnader, vilket gett Bologna smeknamnet La Rossa – ”den röda”.
Ett annat tillnamn är La Grassa – ”den feta”. Bologna rankas ofta som Italiens matstad numero uno. I kvarteren öster om Stora torget hittar man mängder med små matbutiker där diskarna dignar av allehanda lokala läckerheter. Det är inte billigt, i Bologna kostar det mesta som hemma i Sverige, men variationen och kvaliteten på utbudet får det bokstavligen talat att vattnas i munnen.
Medan man funderar på vad man ska köpa med sig hem kan man därför med fördel sätta sig ner på en uteservering, njuta av en espresso eller en aperitivo och titta på gatulivet. Det senare är i alla fall garanterat gratis – och väldigt underhållande.
Fascisten som uppfann radion
Det finns flera personer som gjort anspråk på att ha uppfunnit konsten att kommunicera över långa avstånd med hjälp av radiovågor, utan kablar. En av dem är Guglielmo Marconi, en av Bolognas mest kända personer.
I mitten av 1890-talet gjorde han egna experiment med utgångspunkt från tysken Hertz upptäckt av radiovågorna. 1897 lyckades Marconi sända ett meddelande över Bristolkanalen, och tre år senare var det dags för det första radiomeddelandet över Atlanten. Tekniken utvecklades därefter snabbt och efter bara några år började
Marconi förse fartyg ute till havs med nyhetstelegram om vad som tilldrog sig hemma på land. Mot betalning förstås.
Marconis internationella ryktbarhet växte. Trots att han egentligen inte ansågs ha kommit på något nytt, bara sett till att utnyttja och sammanställa de resultat som andra forskare redan tagit fram, fick han dela nobelpriset i fysik 1909.
Marconi blev med tiden en hängiven fascist. Men när han gick bort 1937, vid 63 års ålder, var det ändå många radiostationer världen över som hedrade hans minne med två minuters tystnad. Bologna har inte heller glömt sin store son; stadens huvudflygplats bär i dag hans namn.
La Rossa
Det är inte bara på grund av de röda fasaderna som Bologna kallas La Rossa; staden har också länge varit ett av den italienska vänsterns starkaste fästen. Liksom resten av Italien har Bologna stundtals drabbats av politiska våldsbrott. För bara några år sedan sköts till exempel en rådgivare till den dåvarande regeringen Berlusconi ihjäl av terroristgruppen Röda brigaderna.
Det värsta attentatet i Bologna inträffade dock den 2 augusti 1980, då en bomb detonerade på järnvägsstationen. 85 människor miste livet och omkring tvåhundra skadades. Det är än i dag oklart vem eller vilka som låg bakom dådet. Flera spår pekar dock i riktning mot olika nyfascistiska grupperingar. Syftet med bomben tros ha varit att skapa politisk turbulens.
Bolognaprocessen
Bologna har cirka 400 000 invånare och är huvudort i regionen Emilia-Romagna, där även de kända turistorterna Rimini och Riccione ligger. Staden har gett namn åt Bolognaprocessen, ett samarbete mellan ett antal europeiska länder som bland annat syftar till att skapa större rörlighet för studenter och lärare mellan de olika ländernas universitet och högskolor.
Två lutande torn
Bolognas kanske främsta symbol är de två lutande tornen i stadens absoluta centrum. De uppfördes på 1100-talet, enligt legenden av två konkurrerande familjer – Asinelli och Garisenda. Tävlingen om vem som kunde resa det högsta tornet vanns av Garisenda-familjen, men byggfusk var tydligen vanligt redan på medeltiden, för efter en tid rasade deras skapelse. Resterna av tornet står dock fortfarande kvar, bredvid Torre degli Asinelli som reser sig nära hundra meter upp i skyn.
Torre degli Asinelli är Italiens högsta lutande torn, och egentligen landets enda lutande torn av rang. Ska man vara petnoga är den 55 meter höga utmanaren i Pisa nämligen inget renodlat torn utan en kampanil, byggd för att hysa en klocka.
Det kostar några euro, en del möda och tar tio–femton minuter – beroende på hur mycket god mat man nyligen stoppat i sig – att betvinga de 498 trappstegen i Asinelli-tornets inre. Men det är det värt.
Belöningen är en magnifik utsikt över Bologna med omgivningar.
Missa inte...
Köp lokala specialiteter och ta med hem – till exempel parma-skinka, parmesanost och balsamvinäger från Modena.
Gå genom den två kilometer långa arkaden upp till kyrkan Madonna di San Luca, som ligger på en kulle utanför staden.
Besök biblioteket i Börshuset på Stora torget, med vackra takmålningar och antika lämningar synliga under glasgolvet.
Kolla in fontänen av Neptunus med Via Rizzoli i ryggen. Ur en viss vinkel bjuder havsguden på en ekivok överraskning i midjehöjd.
Sök upp Santo Stefano-kyrkorna och sätt dig en stund i den äldsta, som är från 400-talet, och meditera över livets mening.
Åke Persson