Kung på is och gräs

© Jan Asplund/StenbergsBilder/SCANPIX

”Målfrosseri på Stadion”, skrev Sydsvenskan måndagen den 4 maj 1959 om söndagens allsvenska drabbning mellan IFK Malmö och gästande Djurgården, som slutade 3-5 inför 9 525 åskådare. ”En rättvis stockholmsvinst”, konstaterade man.

Tidningen Arbetets utsände tyckte å sin sida att spelet varit slarvigt och menade med en kritisk passning till hemmalaget att ”sällan har man sett ett lag gå till dukat bord under så angenäma former som stockholmarna”.

På fotot tar sig Djurgårdens forward Sven Tumba förbi IFK Malmös högerback Bo ”Mysing” Hansson och avlossar ett vänsterskott. Inget mål den gången, men väl två på nick: ”Tumba Johansson mötte i friläge bollen med huvudet och dirigerade kulan i nät”, beskrev Sydsvenskan den ena fullträffen.

Säsongen -59 skulle bli lyckad för Tumba och Djurgården – det blev serieseger. IFK Malmö kom nia.

Tumba föddes 1931 som Sven Johansson och fick i unga år smeknamnet ”Tumba” (efter den tätort utanför Stockholm där han bodde) för att kunna skiljas från andra idrottskillar med samma namn.

För femtio år sedan var Sven Tumba en av de riktigt stora idrottsstjärnorna i Sverige. Han fick spela några matcher med fotbollslandslaget, men det var som giftig hockey­forward han blev folkkär kändis. Meritlistan är imponerande: tre VM-guld, fyra EM-guld, och såväl silver som brons i OS. Han spelade för Tre Kronor under 17 år, och på 245 matcher gjorde han 186 mål för Sverige – flest genom alla tider.

Med Djurgården vann han dessutom SM-titeln i hockey hela åtta gånger, bland annat 1959. Och faktum är att Tumba blev svensk mästare en tredje gång detta lyckoår – på vattenskidor!

Senare i livet ägnade sig Tumba med framgång åt att spela och popularisera golf. På Idrotts­galan 2008 fick han motta Idrottsakademins hederspris för sina insatser på och vid sidan av planer, rinkar och banor – i Sverige och utomlands.

Även om Sven Tumbas idrottskarriär är unik, var det inte helt ovanligt förr att idrottsutövare presterade på elitnivå i flera sporter samtidigt. Exempelvis tog även Hans ”Tjalle” Mild och Gösta ”Knivsta” Sandberg guld med Djurgården 1959 på både is och gräs. I dag är det omöjligt att tänka sig att någon på allvar skulle kunna hävda sig på högsta nivå i två så krävande sporter som fotboll och ishockey parallellt. Konkurrensen är tuffare. Men att det fanns skeptiker till dubblering även på Tumbas tid illustrerar följande anekdot:

Det var 1953. Tumba var etablerad som hockeyspelare. När han med Djurgården mötte Malmö FF (som vann guld det året) i en allsvensk fotbollsmatch gick det inledningsvis lite trögt för Tumba. Han var inte lika briljant med fötterna som med klubban. Malmöspelarna häcklade den till synes malplacerade hockeystjärnan. ”Bliv vid din läst”, tyckte de väl. Men så kom han in i spelet och fick in både ett och två mål. När Tumba även satt sin tredje ”balja” sprang han ifatt MFF:aren Sven Hjertsson och utbrast: ”Kul spel det här! Var det fotboll det hette?”

Vill du ha mer läsning om Sveriges spännande historia direkt hem i brevlådan?

Varje nytt nummer av Populär Historia är fyllt med intressanta, roliga och fördjupande artiklar om livet i Sverige – från vikingatiden till folkhemmet.

Använd ditt specialerbjudande nu!

[](https://popularhistoria.se/tidningen/popular-historia-11-2009/)**Publicerad i Populär Historia 11/2009