Vasaloppet – han som slog Mora-Nisse

Vasaloppet genomförs till minne av Gustav Vasas flykt genom Dalarna mot Norge 1521. Ett lopp som Mora-Nisse vann nio gånger, men inte på den unika bilden. Det är enda gången han får stryk.

Målgång i Vasaloppet 1944. Till publikens förvåning är det inte Mora-Nisse som vinner.

© Vasaloppet

Den nio mil långa skidtävlingen från Berga by i Sälen till Mora genomförs till minne av Gustav Vasas flykt genom Dalarna mot Norge 1521, dock med omvänd åkriktning.

Premiärloppet hölls 1922 och sedan dess har det körts årligen förutom tre gånger då det ställts in på grund av snöbrist (1932 respektive 1990) eller för få anmälda (1934).

Men nu är det länge sedan deltagarantalet var något problem. Med tiden har Vasaloppet etablerat sig som en minst sagt populär folkfest, med skidlöpare från hela världen. Under hela Vasaloppsveckan skidar sig sammanlagt 66 000 entusiaster genom dalaskogarna.

En viktig anledning till att Vasaloppet blivit en sådan framgångssaga är en rad färgstarka deltagare.

En av dessa syns på fotot: Nils "Mora-Nisse" Karlsson. Denne gigant inom svensk längdskidsport ställde upp i tio Vasalopp och vann nio av dem – än i dag ett rekord. Den första segern tog han vid debuten 1943 (då för övrigt hans syster Elsa var kranskulla).

Året därpå, då bilden togs, vädrade storpubliken vid målet i Mora ett nytt guld för hemmasonen, som hade lett i princip sedan starten. Och när den förste åkaren dök upp på upploppsrakan var det "Mora-Nisse".

Den legendariske radiomannen Sven Jerring refererade upplösningen i direktsändning:

"Nu hör jag rop på avstånd! Den förste har vit blus och mörkblå byxor. Kranskullan hinner inte ifatt honom. Han är sjuttiofem meter från mål... Löparen bär nummer 24 på bröstet. Och så kommer Andersson! Han har dolts av människomassorna, och vinner över Karlsson med två meter! Nämen, det var dramatiskt, det var en överraskning!"

Gösta Andersson från Obbola utanför Umeå, med 18 på nummerlappen, satsade allt han hade i spurten. Kanske fick han lite bättre glid i högerspåret än sin medtävlare. "Mora-Nisse" mäktade hur som helst inte med att svara och förlorade med en sekunds marginal.

Någon total överraskning var nu inte Gösta Andersson. I sin ungdom hade han presterat lysande resultat för IFK Umeå. I sin Vasaloppsdebut 1940 blev han femtonde man, och 1943 kom han trea.

När han så vann var det på en ny rekordtid: 5 timmar, 18 minuter och 43 sekunder. Priset han vann var en cykel med graverad silverplåt.