Drottning Elizabeth II – Harrison om hennes bortgång och betydelse

Drottning Elizabeth II gick bort den 8 september 2022, 96 år gammal. Då hade hon suttit rekordlånga 70 år på Englands tron. I både Storbritannien och det brittiska samväldets länder uttrycks känslor av sorg, rentav chock. Dick Harrison berättar om drottningens betydelse.

Professor Dick Harrison svarar på frågor om drottning Elizabeth II.

© Foto av Elizabeth II: Joel Rouse/ Ministry of Defence, Foto av Dick Harrison: Karolina Rosenqvist

– Drottning Elizabeth har stått för stabilitet, permanens och plikttrogenhet, berättar Dick Harrison.

Dick Harrison, professor i historia och författare, har skrivit mycket om brittisk historia. Populär Historia bad honom om några kommentarer efter drottning Elizabeth II:s bortgång.

Sticker Elizabeth II ut som monark i ett historiskt perspektiv?

– Hon sticker ut genom dels sin ovanligt långa regeringstid, dels genom det faktum att hon har presiderat över en av världshistoriens största imperiekollapser, paradoxalt nog samtidigt som brittisk kultur och engelskt språk har blivit starkare och mer spridda företeelser än någonsin tidigare.

Många menar att med Elizabeth II går en epok i graven, håller du med? Liknande sades om en av hennes företrädare, drottning Elisabet I?

– Det är sant. Elizabeth II:s epok har ibland hyllats som den "andra elisabetanska eran" – syftande just på guldåldern i slutet av 1500-talet. Vad man framför allt syftar på är dock hennes stora sammanhållande symbolroll i Storbritannien och Samväldet. Eftersom hon regerade så länge och kom att identifieras med ämbetet är det svårt att inte tala om ett epokslut.

Storbrittaniens drottning Elizabeth II satt på tronen i 70 år.

© Shutterstock

Kan du sammanfatta Elizabeths viktigaste insatser för sitt land och folk?

– Hon har stått för stabilitet, permanens och plikttrogenhet i en av de mest föränderliga epoker som Storbritannien (och hela världen) har upplevt.

Hon tycks ha haft väldigt hög personlig integritet, och lär till exempel knappt ha låtit sig intervjuas. Hur uppfattar du henne som person?

– Det är svårt att utvärdera hennes personlighet annat än genom tolkningar, eftersom hon har varit mån om att hålla distans till omvärlden. Just detta – bristen på folklighet men samtidigt lojaliteten mot nationen – har varit ett karaktäristiskt drag i hennes regentskap.

Hur ser du på kung Charles III:s förutsättningar att fylla platsen efter sin mor?

– Det blir inte lätt. Att efterträda en närmast ikonisk monark är alltid svårt. Men han har haft gott om tid att förbereda sig, och han saknar inte stark personlighet. Detta har ibland uppfattats som ett problem, men det kan också bli en styrka.

Vill du läsa mer om det brittiska kungahuset kan du läsa en artikel av Dick Harrison, där han porträtterar en berömd föregångare och namne till Elizabeth II – Elisabeth I.