Dog Gustav III av förgiftad citronglass?

Det lär finnas teorier om att Gustav III inte dog av sina skottskador 1792, utan av förgiftad citronglass. Finns någon sanningshalt i detta?

Kung Gustav III gillade citronglass. Bilden är ett montage, målningen av Per Krafft d.ä.

© Nationalmuseum

Kungens död är noggrant utredd eftersom mordattentatet skedde inför öppen ridå och det påföljande sjukdomsförloppet var föremål för hela nationens intresse. Gustav III sköts i ryggen den 16 mars 1792 och fick skador som i dag kanske inte hade varit livshotande, men på 1700-talet var de nog så allvarliga.

Läkarna vågade inte operera

Läkaren ville inte operera, vilket nog var en rimlig bedömning med tanke på hur vanskligt detta kunde vara. I stället vårdades kungen så gott det gick och ådrog sig troligen inflammation i lungsäcken. Slem, bröstsmärtor och feber omnämns i källorna.

Allmäntillståndet försämrades och slutligen dog han.

Var kommer glassen in?

Så hur kommer citronglassen in i bilden? Gustav III tyckte om glass, särskilt citronglass, och han åt det i sjuksängen, på natten till den 25 mars, fyra dagar innan han avled.

Måhända uppskattade den febrige monarken glassens kylande verkan.

Mysterier omgärdar dådet

Ryktet om giftig glass torde ha uppstått eftersom rätten ofta nämns i redogörelser för kungens sista dagar. Dessutom är dådet omgärdat av mysterier – högadliga sammansvärjningar, misstankar om mörkläggning etc.

Men någon förgiftad glass behövdes inte för att kungen skulle dö – det räckte med de skador han redan fått och de komplikationer som inträdde.