Judiska flyktingar kom till Marstrand

En ny bok berättar om polska judar som fördrevs efter studentupproren 1968.

Polska Anna Grinzweig på en båt

Polska Anna Grinzweig anlände till Marstrand som sexåring.

© Bokförlaget Korpen

I november 1969 anlände sexåriga Anna Grinzweig från Polen till Marstrand norr om Göteborg. Tillsammans med sina föräldrar hade hon tvingats att lämna sitt hemland efter den våldsamma antisemitiska kampanj som följde på student- och frihetsdemonstrationerna 1968.

Förlorat medborgarskap

Den polska regimen anklagade landets judar för att ligga bakom protesterna, och de slängdes ut från skolor och universitet, förlorade sina jobb och trakasserades. Sedan uppmanades de att avsäga sig sina medborgarskap och lämna landet, där många av dem bott i generationer.

Den sista spillran av judar som ännu fanns kvar i Polen efter Förintelsen fördrevs.

Flykten till Marstrand av Anna Grinzweig Jacobsson

Boken började skrivas femtio år efter flykten.

Sverige och Danmark tillhörde, vid sidan av Israel, de få länder som tog emot dem. På bland annat Marstrand upprättades flyktingläger – just detta inriktat på dem som snabbt behövde lära sig svenska för att komma ut -i arbetslivet.

Femtio år efter flykten började Anna Grinzweig Jacobsson skriva en bok om flykten och mötet med Marstrand 1969.

Judiskt flyktingläger i Marstrand

– Jag insåg att den här historien var okänd för de flesta, både vad som hände i Polen 1968–69 och att det har funnits ett judiskt flyktingläger i Marstrand, säger hon.

Flykten till Marstrand (Bokförlaget Korpen) är uppbyggd kring intervjuer med 17 kvinnor och män, som berättar om -beslutet att lämna Polen, -ankomsten till Sverige och livet i det nya landet.

FLER HISTORISKA NYHETER I POPULÄR HISTORIAS NYHETSBREV!

Den 12 juli öppnar en vandringsutställning på samma tema på Strandverket, Marstrand. I väntan på den finns det en digital version tillgänglig, via Göteborgs stadsbibliotek och sajten flyktentillmarstrand.se. Till utställningen hör ett pedagogiskt material riktat mot skolor.

Publ. i Populär Historia 6/2021