Så föddes kändiskulten

Precis som i dagens ”Idol” fanns redan på 1920-talet talangjakter för blivande stjärnor. Filmjournalens tävling 1922 fick stor respons från läsarna – unga kvinnor kom dit utklädda till hjältinnor, medan pojkarna lika gärna kunde tänka sig en karriär som skurkar. Det viktiga för de över tvåtusen sökande var att få en filmroll. Vinnaren i 1922 års talangjakt, Mimi Pollak, skulle faktiskt också komma att få en lysande karriär som skådespelare och regissör.

Eva Blomberg beskriver hur den svenska kändisvärlden växte fram under 1900-talets första hälft. Från att ha varit relativt skyddat kom skådespelarlivet, i och med filmens genombrott och Filmjournalens lansering, att bli allt mer exponerat.

Greta Garbo, Sickan Carlsson, Inga Tidblad och Edvard Persson blev alla utsatta för journalisternas och fotografernas närgångna intresse, även om en del försökte värja sig. Jarl Kulle, till exempel, ville hellre tala om teater än om sitt privatliv, och skådespelaren Alf Kjellin avböjde att berätta för Filmjournalens reporter om sin skilsmässa 1953.

Med kändisskapet och stjärnstatusen kom också hårda krav från beundrarna och allmänheten, berättar Eva Blomberg. Från och med 1930-talet tvingades filmstjärnorna ofta spela en roll också vid sidan av filmduken. Sickan Carlsson berättar exempelvis hur hon gräddade plättar och trallade vid spisen för att visa publiken hur lycklig hon var. När hon sedan lämnade sin man för en annan fick hon anonyma, uppretade brev.

Sammanfattningsvis menar dock Eva Blomberg att filmstjärnorna hade betydligt större möjligheter och frihet än andra människor.

– För mig är det tydligt att artister under 1900-talets första hälft formulerade helt andra och nya ideal än de som film- och medieindustrin skapade åt dem. De avverkade äktenskap i samma takt som uppsättningar och filmer. De visade att förändring var möjlig och att ingenting var för evigt. De var inte bara trendsättare i fråga om mode, utan lika mycket i fråga om levnadssätt och karriärval.

Publicerad i Populär Historia 2/2007

Få 6 nr av Populär Historia för 379 kr!