Karin Boye väjde inte för det svåra
Våren 1922 debuterade en av Sveriges främsta poeter. Med sina dikter om längtan och kamp berör Karin Boye läsare än idag. I sin samtid tog hon med självklarhet en ledarroll som radikal och modern samhällsbetraktare, både i författarskapet och i sitt bitvis röriga privatliv.
I februari 1922 skrev Karin Boye till en vän: ”Nu ska du få höra något. Under jullovet fick jag ett raptus av fräckhet och klev upp till Bonnier med mina dikter.” Hon var 21 år, nybliven student i Uppsala och långtifrån den enda unga poet som uppvaktade förlaget.
”Inget hopp” sa Karl Otto Bonnier och slog ut med händerna, men lovade att i alla fall läsa igenom dem och höra av sig.
Dikterna blev liggande några veckor i förläggarens manushög, och Boye fick skriva och påminna. Sedan gick det fort.
Redan i april kunde bokhandlarna lägga ut den tunna boken bland nyheterna i sina skyltfönster. Omslaget var vitt och enkelt, och den korta titeln Moln stod skriven i luftig, blå skrivstil.
Än idag trycks Boyes dikter i nya upplagor, och få poeter har nått och berört så många läsare. De rytmiska, vackra dikterna om längtan, kärlek och kamp når rakt in. Rader som ”ja visst gör det ont när knoppar brister” och ”den bästa dagen är en dag av törst” är bevingade.
Till skillnad från andra poesidebutanter fick Boye ett arvode – 200 kronor och berömmande ord från förläggaren, som tyckte att hon både kunde skriva och hade något att säga. Hon blev lycksalig: ”Nu kan man snart inte ha mig i rum, ska du se, så mallig känner jag mig.”
Hon var igenom nålsögat, konkurrensen var hård och bara var tionde debuterande diktare var kvinna. De flesta kritiker var uppskattande och prisade hennes personliga stil och konstnärlighet. ”Utan tvivel en riktig debut, full av melodiska löften”, skrev Anders Österling i Svenska Dagbladet.
Nedlåtande recensioner fanns också, hon var ju både debutant och kvinna och hade ”lång, lång väg till parnassen”. Brutalast var Upsala Nya Tidnings recensent, som kallade dikterna för ”svammel” och konstaterade att: ”Det är alltid med en känsla av att man ej får vänta sig för mycket som man sprättar upp ett dikthäfte med en kvinnas namn på titelbladet.”
Boye strök under kommentaren med lila penna och satte ett utropstecken innan hon klistrade in recensionen i sin klippbok.
Komplicerade familjerelationer och stormigt kännsloliv
De flesta dikterna i Moln skrev Karin Boye när hon fortfarande bodde hemma hos föräldrarna i villa Björkebo i Huddinge. Familjen Boye hade det gott ställt. På så sätt var hennes tillvaro trygg. Men ute i världen rasade första världskriget och i Sverige rådde livsmedelsbrist och orostider. Också i familjen fanns spänningar, främst på grund av mammans alkoholproblem.
I sitt vindsrum fick Karin vara ifred från världen och sina två yngre bröder. Att vara ensam med sina tankar, penna och papper, och höra brasan knastra i kakelugnen var det bästa hon visste. Mängder av texter, teckningar och akvareller blev till vid hennes skrivbord.
Dikter hade hon skrivit sedan hon var sju år. Men nu hade hon lämnat barndomen bakom sig och nya världar öppnade sig.
Liksom många tonåringar hade Boye ett stormigt känsloliv och hon kunde bli djupt förälskad. Men eftersom föremålen för hennes kärlek oftast var flickor var känslorna svåra att hantera. Homosexualitet var tabu, det visste hon.
Hon slukade böcker: sagor, klassiker och 25-öresböcker i en ostyrig blandning. Familjens bibliotek var välfyllt. Pappa Fritz Boye var en litteraturälskande, stram och känslig civilingenjör, som spenderade stora summor på bokinköp.
Mamma Signe Boye hade utåtriktade intressen och engagerade sig i kvinnofrågor och folkbildning. Hon sägs ha haft en labil personlighet, och förhållandet mellan mor och dotter var komplicerat.
Liksom maken var Signe Boye teosof och fascinerad av österländska religioner, vilket influerade Karin Boye som drogs till buddhismen och valde bort att konfirmera sig.
I gymnasiet väcktes ändå hennes intresse för kristendomen, och på ett sommarläger lärde hon känna den sex år äldre teologistudenten Anita Nathorst, som hon kände djup samhörighet med: ”Jag tror jag skulle våga säga allt vad jag tänker och undrar till Anita och vara säker på, att hon aldrig missförstod.”
Utbildade sig till lärare
Föräldrarna kom från Göteborg, där Karin Boye föddes den 26 oktober 1900. När hon var nio år gammal fick pappan en ny tjänst i Stockholm och de flyttade dit. Boye, som enligt egen utsago hade ”kusligt lätt för sig i skolan”, fick börja i den anrika Åhlinska flickskolan där den kända rösträttskvinnan Lydia Wahlström var rektor.
Efter gymnasiet utbildade sig Karin Boye till folkskollärare. Livet igenom intresserade hon sig för pedagogik och psykologi, och hade visioner om en fri och kreativ idealskola. Läraryrket var för henne ett sätt att förbättra världen.
Idéerna låg i tiden. Kampen för kvinnlig rösträtt skulle snart nå sitt mål. Nu ville kvinnorna delta i samhällsbygget. Detta var frågor som gissningsvis diskuterades hemma i villa Björkebo, eftersom Boyes mamma vid samma tid hade fått en plats i Huddinge kommunfullmäktige.
I september 1921 skrev Karin Boye in sig på universitetet i Uppsala för att studera grekiska, nordiska språk och litteratur. Hon hyrde in sig på vinden i den Edlingska gården, ett av stadens alla gamla trähus med knarrande trappor, lyhörda väggar och rum för studenter. Där bodde redan hennes vän Anita Nathorst och ytterligare några kvinnliga studenter.
Utanför den kvinnliga gemenskapen i Edlingska gården var studenternas Uppsala en kompakt manlig värld. Av moderna kvinnoideal märktes det inte mycket. Enbart nio procent av studenterna var kvinnor, en udda klick som vissa av de manliga studiekamraterna knappt visste hur de skulle behandla. Vad gjorde de ens där? Ville de skaffa sig en karl? För de tänkte väl inte konkurrera?
Kvinnorna förpassades till två fack. Antingen ”förläst och tråkig nucka” eller ”ytlig lyxstudentska” som studerade i väntan på att få gifta sig. De blev antingen utfrysta eller avgudade, som i festernas obligatoriska ”tal till kvinnan”.
Boye betraktade situationen med kritisk blick och vägrade att spela med. På en nationsfest som ny student klättrade hon upp på ett bord för att hålla tal, men tystades ned. När hon såg sig om upptäckte hon att hon var den enda kvinnan i rummet.
Studentlivet blev början på ett livslångt motstånd mot ojämlikhet
I grundskolan och gymnasiet hade Boye vistats i en kvinnovärld. Upplevelserna som student skakade om henne och blev början på ett livslångt motstånd mot ojämlikhet.
Med tiden hittade hon vänner och sammanhang, som Kvinnliga Akademiska föreningen där hon var ordförande, och den litterära kretsen Poet’s corner. Timmarna i läsesalen på Carolina Rediviva (Uppsala universitetsbibliotek) varvades med fester, teaterrepetitioner och middagar med det pratglada matlaget.
Tre år efter debuten kom hennes andra bok Gömda land. Den mörka studentskan som skrev dikter blev en kändis i stan, och framgångarna gav henne självförtroende.
Ett tal till mannen
Som festtalare fick hon sin revansch vid den traditionella vårfesten 1925, när hon som allra första kvinna inför hundratals uppklädda studenter höll ett ”tal till mannen”. Det var en ny tid, antalet kvinnor vid universitetet ökade och männen var tvungna att börja släppa fram dem.
I talet plockade Boye på ett sinnrikt sätt ned kvinnan från piedestalen utan att göra bort männen. Budskapet var att även som jämlika skulle kvinnorna älska sina män (och stoppa deras strumpor). Likheterna var större än olikheterna och inget fanns att frukta: ”Så låt oss sluta fred och besinna omsider, att du och jag till sist dock är av ett och samma blod.”
Modernt kortklippt lämnade Boye Uppsala för att avsluta sina studier vid Stockholms högskola. Fjärran var tonårsflickan i vindsrummet. Poesin höll hon dock fast vid, och nu hade hon skaffat en ny arena – den socialistiska studentföreningen Clarté, som hade startats av den franska författaren Henri Barbusse efter första världskrigets fasor. Visionen var upplysta människor och en fredlig, socialistisk värld.
Karin Boye var en av få kvinnor i Clartés innersta krets. Ideologiskt höll hon låg profil, men var den som uppmärksammade kvinnors villkor. Hon publicerade regelbundet sina dikter i föreningens tidning, bland annat den kända ”I rörelse” som kom att kallas för Clartés kampsång, och som sammanfattar tjugotalets atmosfär och gruppens framtidstro: ”Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr.”
Gick i psykoanalys för att ”bota” sin homosexualitet
När hon var 29 år gifte hon sig med den sju år yngre Clartémedlemmen Leif Björk. Deras äktenskap var kort och olyckligt och de skilde sig efter ett par år, utan dramatik.
Gissningsvis kände hon sig instängd, hon kunde inte fritt ägna sig åt sitt skrivande och de båda irriterade sig på varandra. Förväntningarna på en gift kvinna att ordna ett prydligt hem och vilja bilda familj var säkert också kvävande.
Karin Boye hade flera korta relationer med män, men hennes stora kärlekar var kvinnor. Men att älska någon av samma kön var ytterst skambelagt, och samkönade relationer sågs som något avvikande och var en brottslig handling ända fram till 1943. Först på 1970-talet togs sjukdomsstämpeln bort formellt.
Hon förnekade aldrig sin homosexuella läggning för sig själv, men förstod tidigt att den var tvungen att hållas hemlig. Att hantera de starka känslorna och samtidigt inte avslöja sig blev en plågsam kamp. Vid flera tillfällen blev hon avvisad, och fick höra att hennes kärlek var onaturlig. Ångerfylld lade hon skulden på sig själv och bördan blev ännu tyngre.
Mycket tyder på att hon började gå i psykoanalys för att ”bota” sin homosexualitet, men troligtvis ville hon också behandla sina återkommande depressioner. Psykoanalysen var på modet. I Clarté såg man framför sig hur den skulle frigöra människan, liksom socialismen skulle frigöra samhället. Så kunde en ny värld skapas.
Vändpunkten i Berlin – levde ut sin homosexualitet
I januari 1932 packade Boye skrivmaskinen och tog tåget söderut. Mot Berlin! Hon ville bort. Yrkesmässigt hade hon haft framgångsrika år, blivit invald i De nio, startat tidskriften Spektrum och skrivit den konsumtionskritiska romanen Astarte som hade vunnit pris. Men själsligen var hon utmattad och nedstämd, hennes privatliv var i en enda röra och i Berlin fanns kunniga psykoanalytiker.
Det var Weimarrepublikens sista år. Den tyska huvudstaden var på samma gång en kaotisk och blomstrande plats. Arbetslösheten var skyhög, nazister och kommunister drabbade samman i våldsamheter på gatorna. Samtidigt svämmande staden över av nyskapande konst, kommers och ett ohämmat nattliv.
Resan hjälpte henne att må bättre. Hon tog långa promenader, arbetade, umgicks med skandinaviska vänner och gick i psykoanalys hos en kvinnlig doktor Lampl, som uppmuntrade henne att leva ut sin homosexualitet istället för att försöka kontrollera den. Det blev en vändpunkt och Boye bestämde sig för att ta steget till ”de fördömdas sida” som hon själv uttryckte det.
Vi levde ett ”fasligt oanständigt liv” berättade vännen Kajsa Lönngren i efterhand. Berlin hade rykte om sig att vara homosexualitetens huvudstad. De dansade nätterna igenom på dambarer och klubbar för homosexuella kvinnor, som Chez ma belle-soeur, Café Olala och Toppkeller.
Boye sminkade sig och färgade håret, klädde sig i herrkläder, flirtade och släppte loss. Det var skillnad mot livet i Stockholm, där grät mest Karin, mindes Kajsa.
På grund av pengabrist reste Boye hem efter åtta månader. Hon besökte Berlin igen året efter, men stämningen var nu än mer hotfull: ”Det finns ingen luft i Berlin” konstaterade hon när hon återvände till Stockholm permanent och flyttade in i en nybyggd tvårummare på Gärdet.
Efter något år fick hon sällskap av Margot Hanel, en ung tyska som hon hade inlett en relation med i Berlin. Troligtvis ville Hanel även undkomma nazisterna eftersom hon hade judiskt påbrå.
Mångsidig författare med nyskapande stil
Paret blev sambos i den lilla tvåan. Boye tog öppet ställning för relationen och kallade Margot ”sin fru” – en vid den här tiden radikal och otroligt modig handling.
Till en vän skrev hon att hon var ”soligt lycklig” men förhållandet var också slitsamt. Hanel hade svårt att hitta sin plats i det nya landet och Boye, som nu hade fått en till att försörja, behövde arbetsro.
I sitt yrke var Karin Boye mångsidig och hon arbetade hårt. Förutom poesi och prosa skrev hon essäer och dramatik. Hon tog uppdrag som översättare av bland annat Thomas Manns Bergtagen och skrev kritik för socialdemokratiska tidningar. Periodvis arbetade hon som lärare.
Under 1930-talet, när bokbålen brann i Tyskland, hördes hon ofta i debatter om författares arbetssituation och konstnärliga frihet. Hon tog ställning mot förtryck och engagerade sig bland annat i kvinnornas fredsriksdag tillsammans med kända ideologer som Alva Myrdal och Elin Wägner.
Litterärt utvecklade Boye en allt mer nyskapande stil och övergav helt den rimmade versen. 1936 kom diktsamlingen För trädets skull där den kända ”Ja visst gör det ont” ingår. Boken provocerade vissa kritiker men betraktas idag som ett av Sveriges mest betydelsefulla modernistiska litterära verk.
I hennes krets fanns andra banbrytande författare, som Harry och Moa Martinsson, Artur Lundkvist och Gunnar Ekelöf.
Dikt: "Ja visst gör det ont"
Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
och det som stänger.
Ja nog är det svårt när droppar faller.
Skälvande av ängslan tungt de hänger,
klamrar sig vid kvisten, sväller, glider -
tyngden drar dem neråt, hur de klänger.
Svårt att vara oviss, rädd och delad,
svårt att känna djupet dra och kalla,
ändå sitta kvar och bara darra –
svårt att vilja stanna
och vilja falla.
Då, när det är värst och inget hjälper,
Brister som i jubel trädets knoppar.
Då, när ingen rädsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar
glömmer att de skrämdes av det nya
glömmer att de ängslades för färden –
känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit
som skapar världen.
(ur För trädets skull, 1935)
Storverket Kallocain
Nu var Boye ett etablerat namn och hon fick så många prestigefulla uppdrag att hon knappt hann med att skriva. 1937 manifesterade Bonniers hennes betydelse genom att beställa ett porträtt av henne till samlingen på Nedre Manilla, familjens villa på Djurgården i Stockholm.
Så bröt kriget ut. Europa låg i ett kompakt mörker och Karin Boye skrev sitt storverk Kallocain – roman från 2000-talet. Det är en dystopisk skildring av ett övervakningssamhälle, där individens frihet är utraderad och ständigt krigshot råder. Att skriva den var plågsamt – ”på slutet var den ren tortyr för mig”, skrev hon till vännen Ebbe Linde.
Hennes förläggare Kaj Bonnier kallade den för en av de ”kusligaste och på samma gång mest fascinerande romaner” han hade läst. Boken speglade förtrycket i Tyskland och Sovjetunionen, och var den första av en svensk författare i sitt slag. Den översattes till mer än tio språk, och först ett decennium senare kom George Orwells 1984.
Hon var nu 40 år gammal och stod på toppen av sin karriär. Samtidigt hade hon bara några månader kvar att leva.
Obesvarad kärlek föranledde självmordet
I april 1941 hittades Karin Boye död i en skogsbacke utanför Alingsås. Efterlysningar hade gått ut i radio och polisen ordnade skallgång. Hon hade tagit sömnmedel och nätterna var kalla. När hon hittades efter fyra dagar var hon ihjälfrusen. Som om hon vilade låg hon invid en stor sten med vacker utsikt över dalen.
I sin dagbok skrev hennes bror Ulf: ”Rödakorsmanskap tog henne på en bår till bårhuset och en flicka, som jag tidigare sett hjälpa till med spaningarna i skogen, kom med en bukett blåsippor, som hon bad att få ge Karin.”
Om självmordet var menat att lyckas är oklart. Kanske var det ett rop på hjälp. Hon hade tidigare gjort flera försök, men sett till att bli räddad.
Boyes sista tid i livet var ansträngd. Problem och konflikter lades till varandra samtidigt som hennes ungdomsvän Anita Nathorst blev dödligt sjuk i cancer. Det var för att vårda henne som Boye vistades i Alingsås. De båda hade återknutit kontakten i slutet av 1930-talet, och för Karin Boye utvecklades relationen till kärlek. Trots att förälskelsen var obesvarad ville hon inget annat än att vara i Nathorsts närhet.
Hemma i Stockholm väntade Margot Hanel som kände till alltsammans. I maj, en månad efter Boyes död, tog även hon sitt liv i förtvivlan och ensamhet. I slutet av sommaren dog Anita Nathorst.
”Mycket mörk och med stora ögon” skrev Hjalmar Gullberg i sin kända dikt ”Död amazon”. Många förälskade sig i Boyes hemlighetsfulla utstrålning. Porträtten med den ”stjärnögda” blicken har format bilden av henne som en allvarlig, nästan överjordisk poet.
I verkliga livet var hon så klart mycket mer. Känslig och rakryggad gick hon genom livet. När modernismen drev på utvecklingen bromsade hon inte in utan tog täten. Hon bröt mot normer, var ständigt i rörelse och slogs för att människan och konsten skulle vara fri.
Boyes viktiga verk och lästips
Karin Boye föddes den 26 oktober 1900 i Göteborg och avled den 24 april 1941 1941 i Alingsås genom att begå självmord.
Hon var mångsidig och skrev poesi, prosa, essäer och dramatik. Hon arbetade även som översättare och kritiker. Här är några av hennes viktigaste verk:
Diktsamlingar
Moln (1922)
Gömda land (1924)
Härdarna (1927)
För trädets skull (1935)
Romaner
Astarte (1931)
Merit vaknar (1933)
Kris (1934)
Kallocain (1940)
Noveller
Ur funktion (1940)
Mycket har skrivits om Karin Boye, här är några lästips:
Den nya dagen gryr är titeln på Johan Svedjedals Augustprisnominerade och kritikerrosade biografi från 2017, som lyfter fram Boyes mångsidighet och hennes medvetna arbete som författare.
Många av Boyes brev finns bevarade. Dessa har litteraturvetaren Paulina Helgesson samlat i boken Ett verkligt jordiskt liv (2000). Jessica Kolterjahn har skrivit en roman om Boyes liv i Berlin: Den bästa dagen är en dag av törst (2013). Slutligen kan nämnas att författaren Pia-Kristina Garde har samlat minnen, foton och brev från Boyes liv i tre böcker utgivna 2011, 2013 och 2016.
Publicerad i Populär Historia 4/2022