Karin Boye väjde inte för det svåra

Våren 1922 debuterade en av Sveriges främsta poeter. Med sina dikter om längtan och kamp berör Karin Boye läsare än idag. I sin samtid tog hon med självklarhet en ledarroll som radikal och modern samhällsbetraktare, både i författarskapet och i sitt bitvis röriga privatliv.

Karin Boye | Forfattare

Porträtt av Karin Boye från 1928.

© Göteborgs universitetsbibliotek, (kolorering: Per Idborg).

I februari 1922 skrev Karin Boye till en vän: ”Nu ska du få höra något. Under jullovet fick jag ett raptus av fräckhet och klev upp till Bonnier med mina dikter.” Hon var 21 år, nybliven student i Uppsala och långtifrån den enda unga poet som uppvaktade förlaget.

”Inget hopp” sa Karl Otto Bonnier och slog ut med händerna, men lovade att i alla fall läsa igenom dem och höra av sig.
Dikterna blev liggande några veckor i förläggarens manushög, och Boye fick skriva och påminna. Sedan gick det fort.

Redan i april kunde bokhandlarna lägga ut den tunna boken bland nyheterna i sina skyltfönster. Omslaget var vitt och enkelt, och den korta titeln Moln stod skriven i luftig, blå skrivstil.

Än idag trycks Boyes dikter i nya upplagor, och få poeter har nått och berört så många läsare. De rytmiska, vackra dikterna om längtan, kärlek och kamp når rakt in. Rader som ”ja visst gör det ont när knoppar brister” och ”den bästa dagen är en dag av törst” är bevingade.

Till skillnad från andra poesidebutanter fick Boye ett arvode – 200 kronor och berömmande ord från förläggaren, som tyckte att hon både kunde skriva och hade något att säga. Hon blev lycksalig: ”Nu kan man snart inte ha mig i rum, ska du se, så mallig känner jag mig.”

Hon var igenom nålsögat, konkurrensen var hård och bara var tionde debuterande diktare var kvinna. De flesta kritiker var uppskattande och prisade hennes personliga stil och konstnärlighet. ”Utan tvivel en riktig debut, full av melodiska löften”, skrev Anders Österling i Svenska Dagbladet.

Nedlåtande recensioner fanns också, hon var ju både debutant och kvinna och hade ”lång, lång väg till parnassen”. Brutalast var Upsala Nya Tidnings recensent, som kallade dikterna för ”svammel” och konstaterade att: ”Det är alltid med en känsla av att man ej får vänta sig för mycket som man sprättar upp ett dikthäfte med en kvinnas namn på titelbladet.”

Boye strök under kommentaren med lila penna och satte ett utropstecken innan hon klistrade in recensionen i sin klippbok.

Karin Boye | Familj

Familjen Boye fotograferad 1913. Från vänster pappa Fritz, bröderna Ulf och Sven, och till höger mamma Signe.

© ARCHIVIO GBB/Alamy/Imageselect

Komplicerade familjerelationer och stormigt kännsloliv

De flesta dikterna i Moln skrev Karin Boye när hon fortfarande bodde hemma hos föräldrarna i villa Björkebo i Huddinge. Familjen Boye hade det gott ställt. På så sätt var hennes tillvaro trygg. Men ute i världen rasade första världskriget och i Sverige rådde livsmedelsbrist och orostider. Också i familjen fanns spänningar, främst på grund av mammans alkoholproblem.

I sitt vindsrum fick Karin vara ifred från världen och sina två yngre bröder. Att vara ensam med sina tankar, penna och papper, och höra brasan knastra i kakelugnen var det bästa hon visste. Mängder av texter, teckningar och akvareller blev till vid hennes skrivbord.

Dikter hade hon skrivit sedan hon var sju år. Men nu hade hon lämnat barndomen bakom sig och nya världar öppnade sig.

Liksom många tonåringar hade Boye ett stormigt känsloliv och hon kunde bli djupt förälskad. Men eftersom föremålen för hennes kärlek oftast var flickor var känslorna svåra att hantera. Homosexualitet var tabu, det visste hon.

Hon slukade böcker: sagor, klassiker och 25-öresböcker i en ostyrig blandning. Familjens bibliotek var välfyllt. Pappa Fritz Boye var en litteraturälskande, stram och känslig civilingenjör, som spenderade stora summor på bokinköp.

Mamma Signe Boye hade utåtriktade intressen och engagerade sig i kvinnofrågor och folkbildning. Hon sägs ha haft en labil personlighet, och förhållandet mellan mor och dotter var komplicerat.

Liksom maken var Signe Boye teosof och fascinerad av österländska religioner, vilket influerade Karin Boye som drogs till buddhismen och valde bort att konfirmera sig.

I gymnasiet väcktes ändå hennes intresse för kristendomen, och på ett sommarläger lärde hon känna den sex år äldre teologistudenten Anita Nathorst, som hon kände djup samhörighet med: ”Jag tror jag skulle våga säga allt vad jag tänker och undrar till Anita och vara säker på, att hon aldrig missförstod.”

Karin Boye | Historia

I Villa Björkebo i Huddinge bodde familjen Boye från 1915. Karin hade sitt rum uppe på vinden, där hon skrev, ritade och målade.

© Kulturnämndens arkiv, Huddinge Kommun.

Ett tal till mannen

Som festtalare fick hon sin revansch vid den traditionella vårfesten 1925, när hon som allra första kvinna inför hundratals uppklädda studenter höll ett ”tal till mannen”. Det var en ny tid, antalet kvinnor vid universitetet ökade och männen var tvungna att börja släppa fram dem.

I talet plockade Boye på ett sinnrikt sätt ned kvinnan från piedestalen utan att göra bort männen. Budskapet var att även som jämlika skulle kvinnorna älska sina män (och stoppa deras strumpor). Likheterna var större än olikheterna och inget fanns att frukta: ”Så låt oss sluta fred och besinna omsider, att du och jag till sist dock är av ett och samma blod.”

Modernt kortklippt lämnade Boye Uppsala för att avsluta sina studier vid Stockholms högskola. Fjärran var tonårsflickan i vindsrummet. Poesin höll hon dock fast vid, och nu hade hon skaffat en ny arena – den socialistiska studentföreningen Clarté, som hade startats av den franska författaren Henri Barbusse efter första världskrigets fasor. Visionen var upplysta människor och en fredlig, socialistisk värld.

Karin Boye var en av få kvinnor i Clartés innersta krets. Ideologiskt höll hon låg profil, men var den som uppmärksammade kvinnors villkor. Hon publicerade regelbundet sina dikter i föreningens tidning, bland annat den kända ”I rörelse” som kom att kallas för Clartés kampsång, och som sammanfattar tjugotalets atmosfär och gruppens framtidstro: ”Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr.”

Gick i psykoanalys för att ”bota” sin homosexualitet

När hon var 29 år gifte hon sig med den sju år yngre Clartémedlemmen Leif Björk. Deras äktenskap var kort och olyckligt och de skilde sig efter ett par år, utan dramatik.

Gissningsvis kände hon sig instängd, hon kunde inte fritt ägna sig åt sitt skrivande och de båda irriterade sig på varandra. Förväntningarna på en gift kvinna att ordna ett prydligt hem och vilja bilda familj var säkert också kvävande.

Karin Boye hade flera korta relationer med män, men hennes stora kärlekar var kvinnor. Men att älska någon av samma kön var ytterst skambelagt, och samkönade relationer sågs som något avvikande och var en brottslig handling ända fram till 1943. Först på 1970-talet togs sjukdomsstämpeln bort formellt.

Hon förnekade aldrig sin homosexuella läggning för sig själv, men förstod tidigt att den var tvungen att hållas hemlig. Att hantera de starka känslorna och samtidigt inte avslöja sig blev en plågsam kamp. Vid flera tillfällen blev hon avvisad, och fick höra att hennes kärlek var onaturlig. Ångerfylld lade hon skulden på sig själv och bördan blev ännu tyngre.

Mycket tyder på att hon började gå i psykoanalys för att ”bota” sin homosexualitet, men troligtvis ville hon också behandla sina återkommande depressioner. Psykoanalysen var på modet. I Clarté såg man framför sig hur den skulle frigöra människan, liksom socialismen skulle frigöra samhället. Så kunde en ny värld skapas.

Vändpunkten i Berlin – levde ut sin homosexualitet

I januari 1932 packade Boye skrivmaskinen och tog tåget söderut. Mot Berlin! Hon ville bort. Yrkesmässigt hade hon haft framgångsrika år, blivit invald i De nio, startat tidskriften Spektrum och skrivit den konsumtionskritiska romanen Astarte som hade vunnit pris. Men själsligen var hon utmattad och nedstämd, hennes privatliv var i en enda röra och i Berlin fanns kunniga psykoanalytiker.

Det var Weimarrepublikens sista år. Den tyska huvudstaden var på samma gång en kaotisk och blomstrande plats. Arbetslösheten var skyhög, nazister och kommunister drabbade samman i våldsamheter på gatorna. Samtidigt svämmande staden över av nyskapande konst, kommers och ett ohämmat nattliv.

Resan hjälpte henne att må bättre. Hon tog långa promenader, arbetade, umgicks med skandinaviska vänner och gick i psykoanalys hos en kvinnlig doktor Lampl, som uppmuntrade henne att leva ut sin homosexualitet istället för att försöka kontrollera den. Det blev en vändpunkt och Boye bestämde sig för att ta steget till ”de fördömdas sida” som hon själv uttryckte det.

Vi levde ett ”fasligt oanständigt liv” berättade vännen Kajsa Lönngren i efterhand. Berlin hade rykte om sig att vara homosexualitetens huvudstad. De dansade nätterna igenom på dambarer och klubbar för homosexuella kvinnor, som Chez ma belle-soeur, Café Olala och Toppkeller.

Boye sminkade sig och färgade håret, klädde sig i herrkläder, flirtade och släppte loss. Det var skillnad mot livet i Stockholm, där grät mest Karin, mindes Kajsa.

På grund av pengabrist reste Boye hem efter åtta månader. Hon besökte Berlin igen året efter, men stämningen var nu än mer hotfull: ”Det finns ingen luft i Berlin” konstaterade hon när hon återvände till Stockholm permanent och flyttade in i en nybyggd tvårummare på Gärdet.

Efter något år fick hon sällskap av Margot Hanel, en ung tyska som hon hade inlett en relation med i Berlin. Troligtvis ville Hanel även undkomma nazisterna eftersom hon hade judiskt påbrå.

Obesvarad kärlek föranledde självmordet

I april 1941 hittades Karin Boye död i en skogsbacke utanför Alingsås. Efterlysningar hade gått ut i radio och polisen ordnade skallgång. Hon hade tagit sömnmedel och nätterna var kalla. När hon hittades efter fyra dagar var hon ihjälfrusen. Som om hon vilade låg hon invid en stor sten med vacker utsikt över dalen.

I sin dagbok skrev hennes bror Ulf: ”Rödakorsmanskap tog henne på en bår till bårhuset och en flicka, som jag tidigare sett hjälpa till med spaningarna i skogen, kom med en bukett blåsippor, som hon bad att få ge Karin.”

Om självmordet var menat att lyckas är oklart. Kanske var det ett rop på hjälp. Hon hade tidigare gjort flera försök, men sett till att bli räddad.

Boyes sista tid i livet var ansträngd. Problem och konflikter lades till varandra samtidigt som hennes ungdomsvän Anita Nathorst blev dödligt sjuk i cancer. Det var för att vårda henne som Boye vistades i Alingsås. De båda hade återknutit kontakten i slutet av 1930-talet, och för Karin Boye utvecklades relationen till kärlek. Trots att förälskelsen var obesvarad ville hon inget annat än att vara i Nathorsts närhet.

Hemma i Stockholm väntade Margot Hanel som kände till alltsammans. I maj, en månad efter Boyes död, tog även hon sitt liv i förtvivlan och ensamhet. I slutet av sommaren dog Anita Nathorst.

”Mycket mörk och med stora ögon” skrev Hjalmar Gullberg i sin kända dikt ”Död amazon”. Många förälskade sig i Boyes hemlighetsfulla utstrålning. Porträtten med den ”stjärnögda” blicken har format bilden av henne som en allvarlig, nästan överjordisk poet.

I verkliga livet var hon så klart mycket mer. Känslig och rakryggad gick hon genom livet. När modernismen drev på utvecklingen bromsade hon inte in utan tog täten. Hon bröt mot normer, var ständigt i rörelse och slogs för att människan och konsten skulle vara fri.