Lånebehov förr och nu

Att erbjuda lån har funnits med oss i hundratals år. Däremot är utvecklingen stor på olika sätt. Före bankernas uppkomst skedde det genom utbyte av tjänster och produkter. Både samhället och behovet av lån har utvecklats enormt sedan dess.

Före bankernas uppkomst kunde lån erbjudas mot olika säkerheter, till exempel en person i familjen fick betala av lånet genom arbete. I takt med att myntet allt mer började användas som ett betalningsmedel, så började banker att växa fram i samhället. Inom Europa var Sverige bland de sista att få bankerna i samhället. Utvecklingen med bankerna försvårade för bönder och andra arbetare att få ett lån.

Fördelen med att kunna betala med olika produkter eller naturmedel var att fler hade tillfälle att kunna få ett lån beviljat. Många ansökte om lån för överlevnad inom familjen. Till exempel om en skörd blivit förstörd på grund av för lite regn. När bankerna började kräva pant i form av ädelmetaller eller liknande, så blev det avsevärt svårare för arbetarklassen att få ett lån beviljat.

Lättare med privatlån idag

På svenska marknaden är det relativt nytt som olika privatlån kan fås av andra aktörer än svenska banker. För cirka 15 år sedan uppkom det första smslånet på den svenska marknaden. Till en början var det inte möjligt att låna mer än 3000 kr och avbetalningstiden var väldigt kort. Det var relativt enkelt att få ett lån beviljat. Dock var räntorna var skyhöga.

Ansökan om lån via sms började övergå till ansökan via deras hemsidor, vilket i sin tur ledde till att fler aktörer kom fram på svenska lånemarknaden. Det blev tryggare för låntagarna att ha alla villkor och regler lättillgängliga på hemsidorna. Idag är det vanligt med sajter där man kan jämföra olika aktörer som erbjuder lån. Söker du efter ditt bästa privatlån, så börja med att kontrollera olika jämförelser som finns på nätet.

En extra tanke innan du ansöker

Det är enklare att få ett privatlån beviljat idag, då det finns fler kreditprövningsföretag på marknaden idag. Vart och ett av dem bestämmer själv hur mycket information de ska ta med i sina beräkningar och få av dem behandlar lika mycket information som UC gör. Man kan få lånet snabbt beviljat och sedan även få pengarna in på kontot inom några dagar.

Nackdelen med att det är mycket enklare idag att få privatlån beviljat medför även att man lätt tar på sig för många skulder. Inte nog med att det är viktigt att du kontrollerar alla villkor för ditt privatlån, som amorteringstid och extra kostnader, så är det en god idé att se över övriga kostnader du har. Gör en budget, så du är säker på att du kan betala tillbaka.