Homo erectus invaderar Paris

På Musée de l’Homme i Paris pågår nu en utställning som samlar alla hittills gjorda fynd av Homo erectus (»den upprättgående människan»). Huvudsakligen visas autentiska fynd – i några fall avgjutningar.

För ungefär 1,8 miljoner år sedan gjorde den tidiga människoarten sitt intåg på världs-scenen. Snabbt spred den sig över den afrikanska kontinenten och vidare ut i världen. Via Mellersta Östern erövrades Europa, Indien, Kina och Indonesien.

De benrester och kranier som förevisas bär de för arten typiska dragen: avlång huvudskål, kraftigt utskjutande pannben och en underkäke utan markerad haka.

Ett nästan komplett kenyanskt skelett efter en pojke i tioårsåldern är cirka 1,6 miljoner år gammalt. Han var 1,65 meter lång och skulle som vuxen ha blivit 1,85. Lemmarna har samma proportioner som dagens människa men benstommen är kraftigare och bröstkorgen mer konisk, som hos aporna.

I de många montrarna finns också en hel del verktyg som Homo erectus tillverkade och använde. Redskapen visar avsevärd hantverksskicklighet och stor inbördes likhet obero-ende av fyndort. Med sylvassa spjutspetsar blev arten en framgångsrik jägare som inte tycks ha tvekat för något byte, vilket utställda rester av björn, varg, bisonoxe, noshörning, mammut och sabeltandad tiger visar.

Förutom fynd visas 3D-film som berättar om Homo erectus stora bidrag till eftervärlden: »stensmidet» och konsten att göra upp eld. Utställningen pågår till 30/4 år 2000.

**Publicerad i Populär Historia 4/1999