En resa genom hudvårdens historia

Det är svårt att föreställa sig att de gamla egyptierna brydde sig lika mycket om sitt utseende som vi gör idag. Men faktum är att hudvård i stort sett alltid har varit en hög prioritet för människor, särskilt kvinnor. Vetenskapen om hudvård har emellertid förändrats drastiskt under de senaste årtusendena, liksom hudvård ser annorlunda ut idag än för bara tio år sedan.

© depositphotos

Såväl smink som hudvårdsprodukter har funnits nästan lika länge som människan har vandrat på jorden. Naturligtvis har trenderna växlats under årens lopp och branschen har blomstrat tack vare internet, som har gjort det möjligt att köpa skönhets- och hudvårdsprodukter av högsta kvalitet online.

Företaget Matas är ett exempel på en nätbutik som erbjuder allt inom smink, hudvård, parfym, hår och hälsa på ett och samma ställe. Matas, liksom andra företag som specialiserar sig på skönhet och hälsa, har gjort hudvård mer tillgänglig för människor, något som tidigare främst var förbehållet överklassen. Du kan lära dig mer om hudvårdens utveckling genom åren här!

Den första dokumenterade hudvårdsrutinen påträffas i forntida Egypten

Det sägs att hudvård började användas i forntida Egypten, det vill säga omkring 3150 f.Kr. enligt dagens vedertagna egyptologiska kronologi. Vid den här tiden använde egyptierna olika naturliga ämnen för att främja en frisk hud, såsom olivolja, örter och gröna växter. Dessutom sägs den mytomspunna egyptiska drottningen Kleopatra ha badat i sur mjölk för att släta ut sin hud. Det var också vid denna tidpunkt man räknar med att sandkorn började användas för exfoliering och aloe vera för att förebygga rynkor.

Medeltiden och renässansen var en tid av ögon- och ansiktskrämer

Under den tidigmoderna perioden, det vill säga den sena medeltiden och renässansen, blev européer alltmer intresserade av skönhet. Nu började man göra ansiktsmasker av diverse frön, blad, blommor och honung. Man förlitade sig också på naturliga skönhetsbehandlingar, såsom att blötlägga bröd i rosenvatten och gnugga det under ögonen som en slags ögonkräm, och att bada i havregryn och vinäger för att dämpa hudutslag.

På 1800-talet tog skönhetsindustrin fart på riktigt

Under årens lopp användes hudvårdsprodukter i mindre utsträckning, men så småningom, på 1800-talet, blev de mer och mer utbredda världen över. Flera hudvårdsprodukter började massproduceras, till exempel läppbalsam och talkpuder.

Men det var också under 1800-talet som industrin började experimentera med kemikalier istället för att använda det som naturen gav som tidigare. Tungmetallen bly började till exempel användas i många hudvårdsprodukter för att ljusa upp huden, vilket var idealiskt för kvinnor på den tiden. Det var först 100 år senare som man insåg att bly var livsfarligt och det förbjöds i alla skönhetsprodukter.

Under 1900- och 2000-talet har det skett omfattande förändringar inom hudvård

Under de senaste 200 åren har hudvård blivit allt viktigare för människor och mer tillgänglig för olika samhällsklasser. Framstegen inom teknik och vetenskap har också inneburit stora förändringar inom hudvård och lett till ett ökat fokus på naturliga produkter som främjar en livfull och vacker hud. För att inte tala om att sociala medier har gett branschen ett rejält uppsving genom diverse effektiva marknadsföringsstrategier.