Blomsterprakt i Rosens år

I år är det ”Rosens år 2002”. Det är en internationell satsning av paraply-organisationen för nationella rossällskap (WFRS) efter beslut i Texas för ett par år sedan. Sedan dess har odlingar och arrangemang bokstavligen vuxit till sig i landets besöksträdgårdar.

Vilda rosor har funnits långt före människan. 32 miljoner år gamla fossil visar att dess ursprung finns i USA, men rosen har odlats och förädlats över hela världen. I romarriket var den oerhört populär. Överdådiga utsmyckningar fyllde de välbesuttnas hus. Kejsar Nero lär ha lagt ut fyra miljoner silvermynt för rosor till en enda fest. Efter romarrikets fall tog klostergårdarna över odlandet av rosor, och under hela medeltiden förädlades de i egenskap av medicinalväxter.

Den moderna rosen dateras till 1867, och är en fransk så kallad tehybrid. Först då kom den röda färgen till den europeiska rosfloran. Också egenskapen att blomma flera gånger per säsong hör till de moderna rosornas tid.

I Sverige har Göteborgs Trädgårdsförening landets största rosarium. Föreningens första trädgårdsmästare förde med sig sitt rosenintresse till Göteborg från Tyskland år 1842, och dagens samling av 5 000 olika rosor är norra Europas största. Föreningen har program hela året om både moderna och historiska odlingar, med ”skördefest” som en av höjd-punkterna helgen 14–15 september.

Länsmuseet på Gotland har i sommar satsat på trädgårdskonst med bland annat en fotoutställning av Gotlands alla historiska rossorter. Biologen och roskännaren Rolf Engström har besökt hundratals gårdar och dokumenterat växterna och deras historia.

– För att bevara kulturrosorna måste man låta dem växa med sticklingar. De kan inte frösås, eftersom de då blandas med andra sorter och blir vildrosor. Det innebär att en bevarad ros som blommar idag är samma ros som en gång korsades fram. Den äldsta här, Rosa sancta, är 1 900 år gammal, säger han.

Länsmuseet påbörjar i höst arbetet med ett rosarium vid Petesgården på södra Gotland. Ännu är mycket på planeringsstadiet, men Rolf Engström ser framför sig att man ordnar växterna efter århundrade så att besökaren kan vandra genom tidens gång bland blommorna.

– Det vore intressant också att med text och bild skapa ett samband mellan rosornas form och estetiken i den tid de odlades fram, tillägger Rolf Engström.

Sommarens utställning på Konstmuseet i Visby visas t o m 11/8.

**Publicerad i Populär Historia 5/2002