Topp 5: Kvinnliga krigare i historien

Jeanne D’Arc är en av historiens mest kända krigare och unik för sin tid. Men det finns fler kvinnor som stridit genom tiderna. Här listar vi historiens topp fem kvinnliga krigare.

5-kvinnor-i-krig

Jeanne D’Arc

Född: 1412 i Lorraine
Stred: för Frankrike mot England
Död: avrättad 1431 i Rouen

Jungfrun av Orléans, Jeanne d’Arc, är utan tvekan historiens mest legendomsusande kvinnliga härförare. Efter att ha fått en uppenbarelse från Gud utsågs hon till befälhavare för den franska armén under hundraårskriget mot England på 1400-talet.

I skinande rustning red hon i spetsen för sina styrkor med en vit fana som pryddes av den franska liljan och namnen ”Jesus” och ”Maria”. Även om hon inte aktivt deltog i dödandet sägs hon ha haft sinne för taktik och strategi. Hennes närvaro sporrade soldaterna och hon ledde trupperna till seger.

Jeanne blev senare tillfångatagen av engelsmännen och dömd till döden för häxeri. Hon brändes på bål i Rouen 1431. År 1920 blev Jeanne D’Arc helgonförklarad.

Återupprättades efter sin död

På begäran av Jeannes mor Isabell Romée genomförde inkvisitorn Jean Brehál år 1452 en ny undersökning av fallet. Fyra år senare arrangerades en ny rättegång där Jeanne d'Arc förklarades vara en oskyldig martyr och den avlidne domaren Pierre Cauchon utpekades som kättare för att han dömt en oskyldig kvinna till döden.

Jeanne d' Arc

Jeanne d\'Arc ledde fransmännens motstånd mot de engelska invasionsstyrkorna.

Agustina de Aragón

Född: i Tarragona 1786
Stred: för Spanien mot Frankrike
Död: i Ceuta 1857

Agustina Raimunda Maria Saragossa Domènech blev berömd för sitt motstånd mot fransmännen under det spanska självständighetskriget mot Napoleons styrkor 1808.

Enligt uppgift spelade hon en avgörande roll genom att bemanna kanonerna i samband med belägringen av staden Zaragoza. Hon fortsatte därefter att verka som gerillasoldat och kom senare att formellt tjänstgöra som officerare i de allierade styrkor som leddes av den engelske befälhavaren Wellington.

Agustina fick snart status som spansk nationalhjälte och hennes insatser har förevigats bland annat av konstnären Francisco de Goya och av den engelske poeten Lord Byron.

Augustina de Aragon

Agustina de Aragón skötte kanonerna i Zaragoza.

Boudicca

Född: omkring 20 e.Kr.
Stred: för keltiska icener mot Romarriket
Död: 60 e.Kr.

Den keltiska drottningen Boudicca ledde år 60 e.Kr. ett väpnat uppror mot den romerska ockupationsmakten i England. De antika historikerna Dio Cassius och Tacitus beskriver henne som ”mycket lång och skräckinjagande, med skarp blick och sträng röst”.

I ett eggande tal till sitt folk sa Boudicca att hon var beredd att dö för att hämnas på de romerska soldaterna som misshandlat henne och våldtagit hennes döttrar. ”Om ni män hellre vill leva i slaveri är det ert eget val”. Enligt den romerske historikern Tacitus stupade Boudicca i striderna.

Boudicca

Boudicca med sina två döttrar.

Kenau

Född: I Harleem 1526
Stred: För nederländsk självständighet mot Spanien
Död: I Harleem 1588

Änkan och affärskvinnan Kenau Simonsdochter Hasselaer blev legendarisk under den holländska frihetskampen mot det spanska styret på 1500-talet.

Under belägringen av hennes hemstad Haarlem slogs hon på barrikaderna med sådan frenesi att namnet ”Kenau” på holländska blivit synonymt med ”argbigga”.

Keanu

Kenau slogs på barrikaderna under den holländska frihetskampen.

Hannah Snell

Född: i Worcester 1723
Stred: för Storbritannien mot Frankrike i kolonierna.
Död: i London 1792

Redan under hennes livstid skrevs flera böcker och pjäser om engelskan Hannah Snell som, utklädd till man, tjänstgjorde i brittiska flottan.

Hanna Snell deltog i flera strider och sårades i slaget vid Devicotta i Indien 1749. Efter att ha mönstrat av och avslöjat sitt kön uppträdde hon ibland på scen, iklädd uniform.

Hannah Snell

Hannah Snell tjänstgjorde i brittiska flottan, utklädd till man.

Publicerad i Allt om Historia 02/2016