Napoleon – en usel strateg som inspirerade många generaler
En ny bok belyser en av historiens mest kända fältherrar.
Hallå där, Magnus Olofsson, historiker aktuell med boken Napoleons fälttåg (Historiska Media). Varför är du intresserad av Napoleon?
– Han var en viktig historisk gestalt som från ingenstans lyckades slå sig fram och göra karriär i kölvattnet av franska revolutionen. Detta för att sedan skapa det största riket i Europa sedan Karl den store. Napoleons sätt att föra krig blev ett slags ideal för europeiska generaler, som försvann först under första världskriget.
Finns det något nytt att säga?
– Äldre forskning har ofta lutat sig mot självbiografier skrivna av hans generaler och andra samtida, och är tveksamma ur källkritisk synpunkt. Dessutom var Napoleon själv en stor propagandist och historieförfalskare. Jag har använt mig av nyare forskning som inte så tydligt utgår från ett nationalistiskt perspektiv.
Vilken var Napoleons största förmåga som fältherre?
– Han var sin tids främste taktiker, med en unik blick för läget. Han kunde från en kulle blicka ut över terrängen och se exakt vad som behövde göras i tid och rum.
Och hans största brister?
– Napoleon var en usel strateg och en dålig diplomat. I boken driver jag tesen att han var bra på att vinna krig, men dålig på att vinna fred. Han saknade förmåga att se andra perspektiv än sitt eget och krävde alltid för mycket av andra.
Fortfarande beskrivs han ofta som ”den lille generalen”. Varför är hans fysionomi intressant?
– Jag tror att det från början grundar sig i brittisk propaganda – där ville man framställa honom som en liten och därmed löjlig person. Ett sätt att nedvärdera fienden helt enkelt. I verkligheten var han av medellängd för fransmän vid den tiden. För mig finns det något intressant i att han till det yttre var oansenlig, men att hans intellekt var oerhört skarpt och hans ambitioner enorma.
Vad tycker du själv om honom?
– Han var en på många sätt hemsk människa, cynisk och egoistisk, som alltid satte sig själv i främsta rummet. Han brydde sig om sin familj men drog sig inte för att sända hundratusentals människor i döden bara för att förära sig själv.