Svetsare berättar om svunnen varvsepok
Finnboda varv i Nacka skildras i en ny bok.
Numera är området fyllt av bostäder och kontor men för bara några decennier sedan låg ett av Sveriges större skeppsvarv i vad som idag kallas Finnboda Hamn.
Här, i Nacka utanför Stockholm, byggdes lastångare till bröderna Nobel på 1880-talet, här gick den stolta pansarkryssaren Fylgia av stapeln 1905, här konstruerades det idag k-märkta passagerarfartyget Birger Jarl, här har producerats oljetankers, Vaxholmsbåtar, ro-ro-fartyg och skrov till oljeplattformar.
Nu finns det en ny bok om det anrika Finnbodavarvet, skriven av Mikael Josephson, som under tre år på 1970-talet arbetade som svetsare på varvet. Boken beskriver Finnbodas historia från 1870-talet fram till dess att varvet lades ner 1991.
Fotografier och ritningar
Finnbodas företagsarkiv förvaras på Centrum för Näringslivshistoria i Stockholm, och där har Mikael Josephson tillbringat åtskilliga timmar för att samla material, inte minst fotografier och ritningar.
– Jag fascineras framförallt av tanken på all den tid och kraft som krävs för att bygga det universum som ett fartyg är. Under lång tid gjordes i princip allting ombord på plats på varvet, även möbler och annan inredning – det fanns en bred kompetens som är imponerande, säger han.
En viktig beståndsdel i boken är de fotografier Mikael Josephson själv tog på sin arbetsplats under den tid när han jobbade där. Inspirerad av socialrealistiskt fotografi ville han dokumentera varvsarbetarnas vardag. Det fanns en stark gemenskap, men också strikta hierarkier och allvarliga arbetsmiljöproblem.
Bilderna blev en utställning på Stockholms stadsmuseum innan en del av dem nu, efter många år, har fått plats i boken om Finnbodavarvets historia.
Publicerad i Populär Historia 7/2021