Heldag i Lund om slaget 1676

Nu på lördag, den 10 juni, blir det en heldag om slaget vid Lund, i Lund. Föreläsningar, guidade bussturer och förevisningar står på programmet.

Karl XI på sin vita häst under slaget vid Lund.

© Johann Philip Lemke/Nationalmuseum

Bland föreläsarna finns Kulturens Göran Larsson som berättar om slaget som kostade kanske 9000 människoliv. Den som vill hålla i värjor och musköter från 1600-talet kan göra det med hjälp av slagfältsarkeolog Bo Knarrström som är på plats.

Mitt i stan, i Lundagård, kommer reenactmentsällskapet Bohus Elfborghs Caroliner att drabba samman med hästar, kanoner och fyrtio soldater.

Evenemanget om den svenska segern över danskarna 1676 är ett samarbete mellan Lunds turistbyrå och Katedraskolan i Lund, som precis har färdigställt en app om slaget. Appen innehåller kartor, animationer och illustrationer om slaget och har utvecklats under två år.

– Genom att blanda faktatexter med animationer och gestaltande filmer kommer användaren få överblick över slaget, man även fördjupningar om 1600-talets samhälle och gestaltade mänskliga erfarenheter av slaget, säger historieläraren och projektledaren Marcus Karlsson.

Program och mer information om dagen finns på Visit Lund. Appen ska finnas tillgänglig på AppStore från och med lördag. En GooglePlay-version dröjer några månader ytterligare.