Korgmakare bakom leksakssuccén Brio

Många klassiska varumärken finns än i dag representerade i svenska hem.

Trådbussen var en av de leksaker som tillverkades i fabriken i Osby på 1940-talet.

© Brio

Många som hör eller läser namnet Brio tänker nog direkt på leksaksföretagets klassiska träjärnväg som glatt hundratusentals barn. En leksak med över fyrtio år på nacken, där färgglada lok och vagnar körs med barnens egen handkraft på robusta skenor och över broar. Utvecklingen pågår hela tiden och nya roliga komplement tillkommer.

När träjärnvägen skapades på 1960-talet var Brio i Osby i norra Skåne inne på sitt sjunde decennium som leksakstillverkare. Men när företaget startades 1884 av den driftige tjugofyraåringen Ivar Bengtsson var det andra produkter som stod på programmet. Ivar Bengtsson var korgmakare med tillverkning hemma på gården i byn Boalt utanför Osby. Hans storsäljare var en spånkorg.

Ynglingen Ivar ville bli snickare. I tonåren jobbade han som skjutsdräng och av den lilla del av lönen som blev över när föräldrarna fått sitt byggde han upp ett kapital för att kunna förverkliga sin yrkesdröm. Pengarna skulle emellertid komma till nytta på ett annat sätt.Ville Ivar medverka i en försäljningsresa till Danmark och dela på vinsten?

Frågan ställdes en dag 1878 av hans gode vän Olof Persson, som sålde spån­korgar i grannlandet. Ivar tog chansen och investerade hela sitt sparkapital på 77 riksdaler i projektet.

Affärsresan blev en succé. Under den två månader långa turnén i Danmark sålde Olof och Ivar 2 000 spånkorgar och kammade hem 100 riksdaler var – för den sistnämnde en vinstmarginal på nästan 30 procent! Han fick förstås blodad tand och ett framgångsrikt entreprenörskap tog form.

Ivar Bengtsson drev inte bara kommers med korgar. Han utvidgade verksamheten med försäljning av träföremål och smidesvaror, som han köpte av lokala tillverkare. Han startade också en import av oljetryck från Tyskland.

1890 gav Ivar ut sin första produktkatalog och 1902 flyttade verksamheten till tätorten Osby som hade järnvägsstation. Idén kom från Ivars framsynta hustru Sissa, som förstod att företaget med tågens hjälp skulle komma närmare kunder och marknad. Ivar Bengtsson stack inte under stol med att hustrun betytt mycket för Brios utveckling.

Leksakerna då? När kom det som i dag tillhör Brios kärnverksamhet in i bilden? Bland de 170 artiklar i den katalog Ivar Bengtsson gav ut 1907 fanns den första leksaken, den populära Osbyhästen som är södra Sveriges motsvarighet till dalahästen. Året efter skrev Ivar och Sissa över företaget på de tre sönerna Viktor, Anton och Emil, och 1909 inregistrerades firman i namnet Bröderna Ivarsson i Osby.

De tre bröderna Ivarsson såg till att expandera företaget i högt tempo med hjälp av lånat kapital och produkter som köpts från Tyskland. Redan 1912 fanns 2 700 artiklar i Brios katalog. Efter hand kompletterades leksakerna med annat, till exempel glas, keramik och textilvaror. Brio sålde till och med tandborstar. Första barnvagnen till­verkades i Osbyfabriken 1935.

Brio är i dag ett företag med en världsomspännande för­säljning och ledande inom träleksaker. De som utvecklade företaget till en global koncern var Anton Ivarssons son Lennart, verkställande direktör i närmare ett kvarts sekel fram till 1978, och hans hustru Inger, som ledde utvecklingen av leksakssortimentet. Företaget var familjeägt ända fram till 2004 då Proventus Invest AB blev majoritetsägare.

I år lanserar Brio bland annat ett sjuttiotal nya leksaker. Företaget har numera flyttat hela sin tillverkning till Kina, men utveckling och design har sin bas i Sverige. Huvudkonto­ret, varifrån bland annat marknads­föringen sker, ligger numera i Malmös dynamiska hamnområde. ph

Varumärke Brio.

Namnet: Förkortning av »Bröderna Ivarsson Osby».

Grundare: Korgmakaren Ivar Bengtsson (1860–1948).

Startår: 1884.

Produkter: Leksaker, barnvagnar, spel, bilbarnstolar, spjälsängar och andra möbler för barn.

Marknad: Hela världen. Dotterbolag och distributörer i närmare 50 länder.

Omsättning: 930 miljoner kronor (2007).

Antal anställda: 401 (2007).

Ägare: Största ägare är Proventus Invest AB med ett aktieinnehav på 55 procent. Näst största ägare är Dag Ivarsson (sonsonson till grundaren Ivar Bengtsson) med familj, som äger 13 procent av aktierna.

Huvudkontor: Malmö.

Kuriosa: Brio har ett eget museum för leksaker, Lekoseum i Osby.

Vill du ha mer läsning om Sveriges spännande historia direkt hem i brevlådan?

Varje nytt nummer av Populär Historia är fyllt med intressanta, roliga och fördjupande artiklar om livet i Sverige – från vikingatiden till folkhemmet.

Använd ditt specialerbjudande nu!

Publicerad i Populär Historia 9/2008