Stockholm i fokus på ny kryssning

Den 26–27 november 2023 är det premiär för Stockholms Historiekryssning! Under ett dygn ombord på Viking Cinderella får deltagarna lyssna på underhållande och kunniga föreläsare, ta del av livepodden Ekensnack och njuta av god mat och glad musik.

Från 1600-tal till 1900-tal

Föreläsare på premiärturen är Annika Sandén, Martin Rörby, Rebecka Lennartsson och Mats Hayen.

Här en kort presentation av deras ämnen:

”Från småstad till metropol – stormaktens huvudstad tar form”

Vid starten av den svenska stormaktstiden var huvudstaden knappast något man ville visa upp för dignitärer från kontinenten. Men kungamakten startade en byggboom som ändrade stadsbilden i grunden. Vad tyckte invånarna om detta? Historikern Annika Sandén ger oss både överhetens och folkets perspektiv på 1600-talets nyfödda metropol.

”Reflektioner kring Stockholms arkitektur och stadsbild genom tiderna”

Arkitekturhistorikern och författaren Martin Rörby, känd bland annat från reportageserien ”Arkitekturens pärlor” i SVT, presenterar sin syn på huvudstadens miljöer från medeltid till idag. Han belyser de stora skiftena, de hetsiga debatterna och ger oss ledtrådar till varför vi har den stad vi har idag.

”Den sköna synderskan – Stockholmsliv på 1800-talet”

Under 1800-talet växte den moderna staden ut över malmarnas bergknallar och sumphål med esplanader, schweizerier och parker. Samtidigt tycktes utvecklingen ge upphov till superi, synd och kriminalitet.

Följ med etnologen och författaren Rebecka Lennartsson på en resa genom ett föränderligt sekel!

”De som byggde stadshuset – prestigeprojekt i brytningstid”

Med hjälp av fotografier, filmer och inspelade intervjuer med byggets arbetare skildras ett av Sveriges största byggprojekt någonsin. Mats Hayen är arkivarie på Stockholms stadsarkiv och författare till nya boken

Vi som byggde Stadshuset. Stadshuset har under 100 år format Stockholms historia och samtidigt blivit en symbol för Sverige i världen.

Podcast och julbord

Under rubriken ”En förvandlad stad” framträder också männen bakom den populära podcasten Ekensnack, Christian Gradholt och Karl Kadhammar.

De presenterar underhållande fakta och oväntade perspektiv på Stockholms historia när de livepoddar ombord på Viking Cinderella efter middagen på söndagskvällen.

Flera av föreläsarna är i år aktuella med nya böcker. Dessa kommer att säljas till specialpris på kryssningen. Arrangör är Bonniers historietidningar i samarbete med Viking Line.

Middagen består för övrigt av ett julbord, komponerat av Kocklandslaget.

– Jag tycker att vår huvudstads historia är väldigt fascinerande. Och jag vet att allt som har med Stockholms stadsbild att göra verkligen engagerar. Det känns däför väldigt kul att kunna förverkliga idén om en kryssning på detta tema, men en grupp väldigt goda föreläsare. Dessutom är de väldigt trevliga, så jag ser verkligen fram emot ett härligt dygn ombord på Cinderella i november, säger arrangören Magnus Bergsten.

Antalet platser är begränsat, så det kan vara en god idé att inte vänta för länge med att anmäla sig till kryssningen.

Anmäl dig till Stockholms historiekryssning den 26–27 november 2023 här.