"Petra saknar motstycke!"

Arkeologen Richard Holmgren har utforskat Jordaniens gömda skatter på plats och kan den unika klippstaden Petra – ett av världens sju nya underverk – utan och innan. På Populär Historias läsarresa till Jordanien kommer Richard Holmgren att vara historisk expert.

Richard Holmgren under en utgrävning.

När Populär Historia och Bonnier Expeditions ordnar en läsarresa med historiska förtecken till Jordanien i oktober 2019 är arkeologen Richard Holmgren på plats som historisk expert. Vi har ställt några frågor till honom om hans arbete i Jordanien.

Var i Jordanien och Mellanöstern har du grävt?

– Min första kontakt med arkeologi i denna del av världen, som mitt hjärta klappar extra hårt för, var som skottkärrekörare i Konungarnas dal, Egypten. Själv grävde jag första gången 1991 i Jordandalen, och 1994 blev jag involverad i den svenska Dödahavsexpeditionen. Under flera år har jag grävt i Petra och på andra platser i Jordanien. Eftersom de forntida och antika kulturområdena saknar dagens gränser, så har mitt arbetsområde även innefattat Syrien, Israel och Egypten, och det har handlat om allt ifrån stenålderns megaliter och bronsålderns gravar till assyriska palats, järnåldersbebyggelse och bysantinska klosterkomplex. Jag har även utforskat Pompeji och området kring södra Kaukasus.

Vilka tycker du är de intressantaste fynden och lärdomarna från dina utgrävningar?

– Vackrast och mest spektakulärt kan till exempel vara praktföremål som någon ansiktsmask som stirrar på en från antiken. På ett annat plan är ju känslan när de stora sammanhangen faller på plats – som vilka som bodde på en viss plats och varför – mycket givande. Eller när man upptäcker kopplingar och handelskontakter mellan exempelvis Kaukasus, Medelhavsområdet och städer som Petra. Det kanske allra bästa med fältarkeologi på för oss exotiska platser, är den förståelse för och kunskap om olika kulturer man får – både dåtida och nutida. I klippstaden Petra arbetar vi alltid tillsammans med beduiner. Lokalbefolkningen har en otrolig kunskap om sin egen plats, den antika arkitekturen och öknens levnadsvanor.

Vad tror du blir den häftigaste upplevelsen för de resenärer som följer med på Jordanienresan i oktober 2019?

– Har man inte varit i området förut är ett besök i Jordanien i sig en storslagen upplevelse. Landet har ett komplext, rikt och dynamiskt kulturarv. Eller som någon sa en gång ”…men jisses, jag såg fram emot Petra – men det är ju så mycket mer!”. Just Petra saknar motstycke, den som lutar sig mot den slitna frasen ”se Venedig, sedan dö”, får starkt revidera sin åsikt. För utöver de spektakulära och ur berget uthuggna monumenten finns i Petra spåren av en mångfasetterat historia med rötter i egyptisk, persisk och grekisk kultur liksom kopplingar till det bibliska kulturarvet. Att sedan flyta i Döda havet och att resa genom det historietyngda landskapet lämnar ingen oberörd.