Kärleksdramat bakom Gröna Lund

På alla hjärtans dag har Eld & lågor, filmen om nöjeskriget i 1930-talets Stockholm, premiär. Det är en sann Romeo och Julia-historia som ger oss en bit av Stockholms historia.

På 1930-talet rådde en bitter rivalitet kring den lilla gatstumpen Allmänna gränd på Djurgården i Stockholm. På ena sidan låg det anrika Gröna Lund, grundat på 1880-talet, på den andra det nya och enklare Nöjesfältet – från början ett ambulerande tivoli. ”Nöjet”, som det kallades, kunde dock ståta med stadens första berg-och-dalbana.

Ägarna Gustaf och Nadeschda Nilsson och Johan och Elin Lindgren var bittra fiender som gjorde allt för att förstöra för varandra. Hästhuvuden placerades utanför ingångarna och diken grävdes för att hindra besökare för att komma in.

Vad direktörerna inte visste var att dock deras barn och arvtagare, Ninni och John, i smyg inlett en kärleksaffär… Något som i slutändan skulle leda till att den ena parken gick blomstrande tider till mötes medan den andra så småningom förvandlades till parkeringsplats.

Denna sanna Romeo och Julia-historia ligger till grund för nya filmen Eld & lågor, som har premiär på alla hjärtans dag, den 14 februari.