Bilder i berget

Efter en rask promenad genom kuperad skogsterräng står vi tysta och stilla. Andhämtningen är det enda ljudet i det kompakta mörkret. Så tänds en ficklampa och den släta berghällen framför oss väcks till liv. Fram ur den av inlandsisen polerade, och därför såphala, bohusgraniten träder en besynnerlig skara figurer från yngre bronsålder.

Ett par hornprydda människogestalter med höjda yxor och spjut, några med svärdsskidor vid sidan, tycks vara inbegripna i kamp på liv och död. Under dem slingrar en orm. Längre bort skymtar vad som ser ut att vara en häst, möjligen en hund eller varg. Är det där en lurblåsare? Vad betyder fotsulan?

Vips är vi tretusen år tillbaks i tiden. Vi får en hisnande glimt av en föreställningsvärld som sedan länge försvunnit ur människors medvetande. Att ristningarna bär på budskap eller information, och att de kommit till i någon form av religiöst sammanhang, tycks de flesta forskare vara ense om. Däremot går de mer detaljerade tolkningarna vitt isär.

Hällristningarna intar en särställning bland forntidens lämningar och eggar vår fantasi långt efter tillkomsten. De kommer aldrig att tolkas definitivt, vilket öppnar för den enskilde betraktaren att fundera kring deras betydelse.

– Se på det här fina skeppet, säger vår guide, Andreas Toreld från Vitlycke museum. Som de flesta andra ristningarna här är den extremt djupt och tydligt huggen. Ordet ”hällristning” är förresten en missvisande beteckning, bilderna höggs och knackades in i berget.

Hällristningsplatsen vi besöker i artificiellt ljus heter Bro utmark och ligger strax söder om Tanum i norra Bohuslän.

– Lokalen är ytmässigt en av de största och ovanligt intressant genom den stora variationen av motiv, berättar Andreas Toreld. Vi har medvetet valt att inte måla i denna ristning med röd färg, det skulle förta mycket av släpbelysningens verkan.

Stora delar av Bohuslän och Östfold i Norge bildar ett sammanhängande ristningsområde utan motstycke i Nordeuropa, och just kring Tanum formligen kryllar det av berghällar som ”klottrats ned” av bronsålderns människor. Koncentrationen av ristningar anses så unik att den hamnat på Unescos prestigefyllda världsarvslista.

Från augusti arrangeras nattguidningar – då börjar det bli riktigt mörkt om nätterna och skådespelet får full effekt. Den som besöker Vitlycke museum i sommar kan förutom nattvandringarna ta del av basutställningen ”Gudarnas berg – om hällristningar i gränsbygd” som berättar om ristningarna, ristarna och samhället. I den uppbyggda bronsåldersgården ges barn och vuxna inblick i vardagslivet förr, och man kan till exempel prova på keramiktillverkning, matlagning och bronsgjutning. Och klappa gärna gutefåren!

www.vitlycke.bohusmus.se

**Publicerad i Populär Historia 4/2003