Minnesdag för DC-3:an som sköts ner
På tisdag, den 13 juni, är det 65 år sedan en DC-3 med åtta man ombord sköts ned av sovjetiskt flyg. På Flygvapenmuseum i Linköping ordnas en minnesdag runt händelsen med specialvisningar.
Nedskjutningen av en signalspanande DC-3:a och den efterföljande Catalina-affären skakade kalla krigets Sverige.
Det var den 13 juni 1952, för 65 år sedan, som sovjetiskt jaktflyg sköt ner det svenska flygplanet. Länge var händelseförloppet kring DC-3:an Tp 79 Hugin höljt i dunkel. Det enda som hittades var en livbåt med kulhål och vad som hänt de åtta i besättningen kunde man bara spekulera om.
Så länge kalla kriget pågick ville varken Sverige eller Sovjet prata om händelsen. För att inte avslöja den svenska signalspaningsverksamheten riktade man från officiellt svenskt håll hellre uppmärksamheten på beskjutningen av den Catalina som hjälpte till i sökandet. Även Catalinan sköts ner, men hela besättningen kunde räddas.
Bärgades 2004
Först efter murens fall erkände Sovjet att DC-3:an skjutits ner av deras jaktflyg, och 2003 hittades planet på Östersjöns botten. Året efter bärgades den och nu finns DC-3:an utställd på Flygvapenmuseum i Linköping i det skick som det hittades.
– DC-3:an är ett unikt tidsdokument, det är kalla krigets Vasaskepp, säger Torsten Nilsson, chef för museets samlingsenhet.
Tisdagen den 13 juni anordnar Flygvapenmuseum en minnesdag om DC-3:an med specialvisningar av såväl utställningen "Hemliga handlingar – DC-3:an som försvann" som en bakom kulisserna-visning med bland annat miniubåten som användes vid sökandet efter flygplansvraket.