Slaget om Dardanellerna

hms irresistible sjunker dardanellerna start

Det brittiska slagskeppet HMS Irresistible sjunker.

Slaget om Dardanellerna i första världskriget. Turkiskt artilleri.

Försvaret av Dardanellerna

Dardanellerna har sedan antiken varit ett av de strategiskt viktigaste sunden i Europa och det försvarades i mars 1915 av en uppsjö av kanoner, haubitsar och granatkastare med upp till 35,5 cm:s kaliber. Fotot är taget några dagar efter ententens inbrytningsförsök och visar en kruppkanon modell 24 cm K L/35 i fort nr. 13 som troligen stod för flera träffar på det franska slagskeppet Bouvet under slaget.

Slaget om Dardanellerna under första världskriget. Brittiska slagskeppet HMS Lord Nelson.
© Imperial War Museum

Allierade slagskepp

Det är förmiddag den 18 mars 1915 och 17 allierade slagskepp och en slagkryssare stävar in i Dardanellerna med uppdrag att bekämpa de turkiska kustfästningarna och det rörliga kustartilleriet så att minsvepare ska kunna röja de minfält som spärrar sundet. Fotot är taget från HMS Agamemnon. Bakom henne ser man HMS Lord Nelson och HMS Inflexible. Vid horisonten till vänster skymtar fyra franska slagskepp på kolonn.

Turkisk minutläggare inför slaget om Dardanellerna. Första världskriget.

Turkisk minutläggare

Den anspråkslösa turkiska minutläggaren Nusret fotograferad någon gång under 1915. Den 8 mars la hon 26 minor en bra bit framför de minfält som var kärnan i det turkiska försvaret av Dardanellerna. Ententen upptäckte inte minfältet som kom att avgöra slaget om Dardanellerna. Det finns idag två museifartyg i Turkiet som heter Nusret: en fullskalig kopia och originalet, som bärgats och restaurerats.

Slaget om Dardanellerna under första världskriget. Artilleriduell.
© Imperial War Museum

Artilleriduellen

HMS Canopus avlossar sitt huvudartilleri i det främre kanontornet mot turkiska batterier. De brittiska skeppen började bombardera fienden klockan halv tolv den 18 mars och turkarna svarade. Duellen rasade i flera timmar. Britterna lyckades tysta flera batterier, men ett antal skepp träffades och skadades av det turkiska artilleriet.

Slaget om Drdanellerna under första världskriget. Franska slagskeppet Bouvet sjunker.

Skeppet Bouvet sänks

Strax efter klockan två gick slagskeppet Bouvet, redan svårt skadat av artilleri, på en mina i det nya turkiska minfältet. Det gamla skeppet var i dåligt skick och bara två minuter efter explosionen vände hon sig på rygg och gick under. Otroligt nog fångades hennes undergång på bild. På det första fotot syns röken från explosionen, på det andra hennes sista ögonblick.

Slaget om Dardanellerna under första världskriget.
© Imperial War Museum

Räddare i nöden

HMS Agamemnon var ett av skeppen som rusade till Bouvets undsättning. På fotot försöker hennes besättning rädda den handfull franska sjömän som inte följde med Bouvet i djupet.

Slaget om Dardanellerna under första världskriget. Det brittiska slagskeppet HMS Irresistible sjunker.

Slagskepp i minfält

I stridens hetta var det ingen som förstod att Bouvet gått på en mina och ententen fortsatte sin attack – mitt i ett minfält. Resultatet blev katastrofalt: i tur och ordning gick HMS Inflexible, HMS Irresistible och HMS Ocean på minor. Det första strandades och kunde sedermera bärgas, men de två senare var förlorade och det var slaget också. Fotot visar HMS Irresistible, majestätisk ännu i sina sista stunder.