Nytt nummer ute nu!

I Populär Historia nummer 7/2021 gör vi en djupdykning i Andréexpeditionen. Du kan också läsa om dalmåleriet och om filantropen Lotten Wennberg som under 1800-talet bekämpade fattigdom och slum.

11 juni 2021

Populär Historia nummer 7/2021 innehåller massor av spännande läsning.

  • Vi förflyttar oss till sommaren 1897, då Andréexpeditionen genomfördes långt uppe i Arktis. Med luftballong försökte Salomon August Andrée, Knut Frænkel och Nils Strindberg nå Nordpolen. Hur det gick vet vi, inklusive den tragiska utgången. Men det finns ny forskning som kastar ljus över de tre svenskarnas sista tid, och de val som gjorde att deras dagar var räknade.
  • Vi tar en titt på dalmåleriet – en konstform som med sina stiliserade blomstermotiv hålls högt idag. Hantverket föddes när det var dåliga tider och dalfolket behövde en extra födkrok.
  • Har du hört talas om Lotten Wennberg? Kanske inte, men det gjorde många fattiga stockholmare under mitten av 1800-talet. Lotten var en outtröttlig och extremt varmhjärtad person som bekämpade fattigdom och slum genom att i sann filantropisk anda hjälpa behövande.
  • Läs även om en annan varmhjärtad och otroligt uppskattad personlighet: Louis Armstrong. Den store jazzstjärnan gick bort för 50 år sedan, men hans röst och trumpetspel lever vidare. Läs om gatubarnet från New Orleans som förändrade musikvärlden!
  • I vår serie med svenska industriminnen har turen kommit till Rydals bomullsspinneri.
  • Vi gör även ett snabbesök på Smögenbryggan – en saltstänkt och livlig mötesplats i långa tider.
  • Dessutom, och som alltid: Nyheter, recensioner, frågor & svar och kryss & quiz.

Trevlig sommarläsning!

Jacob Wiberg, ansvarig redaktör

Kanske är du intresserad av...

Läs också