Stridsvagnar på Prags gator
Sovjetunionen ockuperar Tjeckoslovakien i augusti 1968.
"Tjeckiska och slovakiska lyssnare! I vårt land sänder – på dålig tjeckiska och slovakiska – en illegal radiosändare tillhörande ockupationsmakten på frekvens 210. Vi vill göra er uppmärksamma på att dessa sändningar inte har något att göra med Tjeckoslovakiens radio. Vi uppmanar alla att hålla sig lugna, vilket är den enda möjliga lösningen på den uppkomna situationen. Undvik alla provocerande handlingar.”
Så lät det i den statliga tjeckoslovakiska radion i en extrainsatt sändning klockan 05.30 den 21 augusti 1968. Några timmar tidigare, omkring klockan 23 föregående dag, hade sovjetledda Warszawapaktsförband rullat in över landets gränser. Pragvåren var slut.
Tusentals stridsvagnar
Moskva, med Leonid Brezjnev i spetsen, hade med växande oro sett hur den tjeckoslovakiske kommunistledaren Alexander Dubcek satt igång ett demokratiserings- och reformprogram som syftade till en ”socialism med mänskligt ansikte”. Bland annat handlade det om pressfrihet, flerpartisystem, marknadsekonomi och avskaffande av statlig censur.
Mellan fem- och sjutusen stridsvagnar och flera hundratusen soldater deltog i ockupationen. Trots uppmaningar till civilbefolkningen att förhålla sig passiv utbröt demonstrationer, stenkastning och konfrontation. Hundratals skadades och 72 tjeckoslovaker miste livet i oroligheterna denna dag.
Tjeckisk fotograf riskerade livet
Josef Koudelka (född 1938) befann sig i Prag när ockupationen inleddes. Han var frilansfotograf med teater som specialitet, men hade aldrig jobbat med nyhetsjournalistik, än mindre i stridszoner. Men när sovjetiska pansarförband trängde in i hans hemland reagerade han instinktivt. ”Jag visste att det var viktigt att fotografera, så jag fotograferade. Senare har folk sagt till mej att jag kunde ha blivit dödad, men det tänkte jag inte på då.”
Från ett hustak vid Václavplatsen bevittnade och dokumenterade Koudelka hur styrkorna avancerade in i centrum. När några soldater fick syn på honom, och trodde han var krypskytt, flydde han bort över hustaken med Leican dinglande kring nacken.
Dramatiska scener
Samtidigt som Pragborna strömmade till på gator och torg för att protestera mot den militära närvaron fortsatte Koudelka fotografera de dramatiska scener som utspelades runt omkring honom.
Särskilt vid radiobyggnaden – huset till vänster på fotot – utbröt våldsamheter med skottlossning sedan demonstranterna lyckats sätta några stridsvagnar i brand.
Fotografierna smugglades ut
Koudelkas fotoreportage från invasionen av Prag räknas som ett av 1900-talets viktigaste. Bilderna smugglades så småningom till väst och publicerades, för hans säkerhets skull, under pseudonymen ”P P” – Prague Photographer.
Publicerad i Populär Historia 8/2008