Fortsätt läsa – i våra utvalda böcker!

Nu kan du beställa bra böcker direkt från oss på Populär Historia.

8 september 2020 av Magnus Bergsten

Eftersom du har hittat den här texten så vet jag att du – precis som jag – älskar historia. Sedan snart tre decennier har Populär Historia levererat kunskap och nyheter via tidningen. Men det finns ju mer att berätta. Och ibland vill man ha en utförligare skildring, än vad som får plats i tidningen.

Genom ett unikt samarbete med Sveriges ledande historiska bokförlag, kan vi nu erbjuda dig utvalda böcker till förmånspris.

Sveriges medeltid

I vår webbbutik moreshop.se/historia hittar du bland annat professor Dick Harrisons senaste bok, Sveriges medeltid. Den sammanfattar perfekt den senaste forskningen om en mycket spännande tid.

En annan dramatisk period i vårt historia är början av 1800-talet, då Nordens karta ritades om rejält. I boken Sverige vid avgrunden skildrar Dag Sebastian Ahlander hur nederlaget i kriget mot Ryssland kunde ha slutat med att Sverige helt upphörde att existera.

Om du som jag gillar Ahlanders sätt att berätta, kan du komplettera ditt bibliotek med hans biografi över Gustaf Mannerheim. Den har vi också i butiken.

Gustav Vasas väg till makten

En annan Gustav levde några sekel tidigare, men kom att prägla Sveriges historia ända in i vår egen tid. För exakt 500 år sedan avrättades hans far i Stockholms blodbad. Läs om Gustav Vasas väg mot kungamakten och hans långt ifrån lugna period på tronen. Den mycket läsvärda biografi som vi har i lager är skriven av historikern Olle Larsson.

Vill du längre bakåt i historien? Då rekommenderar jag arkeologen Anna Lihammers Vikingatidens härskare. Här fördjupas bilden av de forntida nordborna. Myter krossas och istället träder andra historier fram, minst lika spännande. Vid sidan av sina faktaböcker skriver Anna deckare och skönlitteratur. Och det märks på hennes underhållande skrivsätt.

Ännu fler myter och märkligheter möter vi i Daniel Rydéns Den märkligaste boken i världen & andra mysterier. Innehållet är svårt att förklara, men lätt att ta till sig. Och det är rolig läsning. En riktigt trevlig presentbok!

Svenskar i krig

Till sist vill jag tipsa om två angelägna böcker med militärhistorisk inriktning: Svenskar i krig 1914–1945 samt Svenskar i krig efter 1945.

Författare till båda böckerna är Lars Gyllenhaal och Lennart Westberg. De har gjort en enorm insats när de spårat upp svenska soldater och officerare i utländsk tjänst eller på internationella uppdrag. Sverige må ha upplevt ett fredligt sekel på hemmaplan. Men mängder av svenskar har stridit runtom i världen.

Välkommen att beställa dessa böcker – och ännu fler – i vår förmånsbutik på nätet: www.moreshop.se/historia.

Magnus Bergsten, chefredaktör

Kanske är du intresserad av...

Läs också