"Arkeologerna upptäckte en helt ny värld i Gamla Uppsala"

Vikingatidens födelse är ämnet som vetenskapsjournalisten Kristina Ekero Eriksson ska berätta om på Stora historiekryssningen 11–12 november. Vi har passat på att ställa några frågor redan nu!

Kristina Ekero Eriksson, du har precis kommit ut med en bok om Gamla Uppsala. Hur kom den till?

– Nyligen upptäckte arkeologerna en helt ny värld i Gamla Uppsala: en by där slavar bott grannar med krigare och aristokrater. Dessutom ett sensationellt monument bestående av två nästan kilometerlånga rader av trästolpar. Som arkeologernas informatör följde jag utgrävningen på nära håll och nu har jag skrivit en bok, Gamla Uppsala – människor och makter i högarnas skugga (Norstedts), utifrån forskarnas resultat.

Du har tidigare både skrivit böcker och gjort tv-program om vikingatiden. Har det alltid varit ditt favoritämne?

– Jag är uppvuxen på Vikingavägen i världens runstensrikaste område, och det har nog gjort sitt till. Men jag är också fascinerad av vendeltiden (550-800) och skriver mycket om den i min bok.

Hur är det att arbeta med en period där de skriftliga källorna är så pass begränsade?

– De arkeologiska fynden är inte tysta, de berättar massor för oss! Dessutom samarbetar arkeologer ofta med andra discipliner, tänk bara på allt som DNA, istopanalyser och arkeobotanik kan bidra med.

Vilka är de vanligaste fördomarna om vikingatiden?

– Jag tror dessvärre att många av fördomarna om vikingatiden är sanna, det var en brutal och våldsam tid. Bekymret är att vi så okritiskt månar om vikingarna, precis som vi gör med de medeltida riddarna.

Läs mer om och anmäl dig till Stora historiekryssningen här

Kanske är du intresserad av...

Läs också